Soldan sağa: Derginin öldürülen çizerleri Cabu, Wolinski, Honoré, Charb ve Tignous.
Bugün Charlie Hebdo saldırısının 4. Yıldönümü.
Bu saldırı her yıl Fransa’da ve dünyanın farklı ülkelerinde ifade özgürlüğünün korunması çağrısıyla anılıyor.
Charlie Hebdo saldırısında hayatını kaybeden 12 kişi haftalık dergini önündeki düzenlenen törenle bugün de anıldı.
Törene Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo katıldı.
Saldırı 7 Ocak 2015’te Fransa vatandaşı Said ve Şerif Kouachi adlı iki kardeş tarafından gerçekleştirilmişti. Paris’teki mizah dergisi Charlie Hebdo çalışanlarının hedeflendiği saldırıda 12 kişi öldü, 11 kişi yaralandı. Saldırıyı İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.
Rozental: Anıları 4 yıldır yaşatılıyor
Rozental'ın saldırı sonrası çizdiği karikatür. |
Açık Radyo’da her pazartesi dünyadan ve Türkiye’den seçtiği karikatürleri ve karikatüristleri anlatan ve tanıtan Şalom çizeri İzel Rozental, bugünkü programında Charlie Hebdo saldırısını andı.
Saldırının 4. Yıldönümü için görüşlerini bianet’le paylaşan Rozental, dergiye yapılan saldırının bir katliam olduğunu söyledi: “Charlie Hebdo’nun yaptıklarını tasvip etmek ya da tasvip etmemenin ötesinde bir durum bu, bu bir katliamdır. O karikatürleri yayınlamamalıydılar, yayınlamalıydılar gibi bir tartışma absürt oluyor böyle bir katliamın karşısında. Dolayısıyla yorum yapmak da anlamsız, sadece hayatlarına kaybedenleri anmaktan, bu saçmalığa dikkat çekmekten başka bir şey yapamam.”
Rozental sadece 7 Ocaklarda değil, dört yıldır katliamda öldürülenlerin aileleri ve meslektaşlarının onların anılarını yaşattığını belirtiyor. “Tignous olarak bilinen Bernard Verlhac’ın eşi kendisini buna adadı. Festivallere, panellere katılarak eşinin anısını yaşatıyor. Aynı şekilde Georges Wolinski’nin ailesi çalışma masasını hatta tüm çalışma odasını St. Louis Festivali’ne bağışladı.”
"Saldırı sonrası tavrını değiştirmedi"
Saldırı sonrası derginin çizgisinin değişip değişmediği sorusuna ise “Değişmedi. Siyasi bir dergidir, eleştirilerdir; ama kışkırtıcıdır da aynı zamanda. Dünyanın neresinde bir yasak varsa Charlie Hebdo onun üzerine gider, eleştirir. Çizgisinden sapmadı. Saldırı sonrası satışları patlamıştı. Ama bir süre sonra tüm dünyada olduğu gibi mizah dergilerinin gittikçe daha az satılma eğiliminden onlar da etkilendi. Tüm bunları konuşurken şunu gözden kaçırmamak gerekir, Charlie Hebdo reklam almayan bir yayındır. Sadece tirajıyla varlığını sürdürüyor.”
Charlie Hebdo saldırısında öldürülenler
Jean Cabut (Cabu)
1938 yılında doğdu. 1960’da dergiye öncülük eden Hara-Kiri dergisine dahil oldu. 1970’lerden beri çizgili röportajın öncülüğünü yapıyordu. Televizyonda “Cevap Hakkı” programında çalıştı. Mon Beauf kötü karakterinin yaratıcısıydı. Caz müzik tutkunuydu.
Georges Wolinski
80 yaşındaydı. Cabu ile birlikte Fransa karikatüristlerinin öncülerindendi. 1960 yılında Hara-Kiri dergisine girdi. 1969’da Charlie Hebdo’nun kurucularının arasına katıldı. Légion d'honneur Nişanı sahibiydi. Tiyatro ve sinema alanında da yazarlık yaptı. “Aptallar Kralı”, “Bu kadınlar hep aynı şeyi düşünüyor”, “Kadınlar Köyü” kitaplarının yazarıydı.
Stéphane Charbonnier (Charb)
1967 yılında doğdu. 2009'da derginin yayın yönetmeni oldu. 2011 yılında "Şeriat Hebdo" özel sayısından sonra, büronun kundaklanmasıyla birlikte polis koruması altındaydı. Hem kendisi hem de binada bulunan koruma memuru öldürüldü.
Bernard Verlhac (Tignous)
1957 yılında doğdu. Dergi dışında, Marianne dergisi, Fluide glacial, L'Express, VSD, Télérama ve L'Humanité yayınları için yazıyordu. 2008 yılında, yazı işlerinin tehdit almasına neden olan Daniel Leconte’un “Aptallarca sevilmek ne kadar zor” belgeseli nedeniyle Wolinski, Cabu ve Cavanna ile birlikte Cannes Festivali’ne katılmıştı.
Bernard Maris (Bernard Amca)
Ekonomist ve köşe yazarı. Paris 8 Üniversitesi’nde Avrupa Araştırmalar Enstitüsü öğretim üyesiydi. France Inter radyosunda program yapıyor ve bazı gazetelerde yazıları yayımlanıyordu. 2002 Genel Seçimler için Yeşillerden adaydı.
Philippe Honoré (Honoré)
1941 yılında doğdu. Honoré, dergi için düzenli olarak çiziyordu. İlk karikatürü 16 yaşındayken Fransa’nın en önemli bölgesel gazetelerinden Sud-Ouest’da yayımlandı.
Mustafa Ourad
Dergide düzeltmenlik yapıyordu. Henüz Fransa vatandaşlığı elde etmişti.
Michel Renaud
Clermont-Ferrand Belediyesi eski müdürlerindendi. Bir etkinlikle ilgili fotoğrafları Cabu'ye bırakmak için dergiye gelmişti. Derginin misafiri olarak toplantıda yer alıyordu
Elsa Cayat
Psikoanalist. Derginin köşe yazarıydı. 54 yaşındaydı.
Frédéric Boisseau
Dergiye tamirat için gelmişti. Lobide öldürüldü. 42 yaşındaydı.
Franck Brinsolaro
Polis memuru. Ölüm tehditleri alan Charb'ın koruması olarak atanmıştı. 49 yaşındaydı.
Ahmed Merabet
Polis. 42 yaşındaydı. (HK)