Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çizdiği karikatürlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan çizgi roman sanatçısı, karikatürist Nuri Kurtcebe denetimli serbestlik şartıyla tahliye edildi.
1 yıl 2 ay 15 günlük hapis cezasının kesinleşmesi üzerine 3 Haziran’da gözaltına alınıp 4 Haziran’da tutuklanan Kurtcebe, 5 Haziran’da serbest bırakıldı.
Avukatı Erdem Akyüz, Nuri Kurtcebe’nin bir gün gözaltında, bir gün de cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlik şartıyla tahliye edildiğini belirtti.
"Müvekkilimi, denetimli serbestlik ile özgür bırakmayı sağladık. İki gün, iki gece kalem, boya ve çizgilerinden yoksun kalan müvekkilim Nuri Kurtcebe çalışma, çizgi ve karikatürlerine devam edecek. Tüm sevenlerine, sanatseverlere, Atatürk ilkeleri ışığında sevgi ve saygılarını sunuyor.”
Fethiye 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Kurtcebe'nin, 2015 yılının ilk dokuz ayında çizdiği karikatürlerde Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği gerekçesi ile 1 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına hükmetmiş, üst mahkemeye [istinaf mahkemesi] yapılan itiraz reddedilmişti.
Denetimli serbestlikİstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü sitesinde denetimli serbestlik şöyle tanımlanıyor: "Doğrudan doğruya hapis cezası dışında alternatif yaptırıma mahkum edilen kişilerle, Koşullu salıverilen, cezası tamamen veya kısmen ertelenen ya da şartlı cezaya mahkum edilen kişilerin, düzenli olarak belirli bir merkezdeki kişilerin denetimi, gözetimi veya tedavisine tabi olarak belirlenen yaptırımlara tabi tutulması." 442 bin 506 kişiye denetimli serbestlik uygulanıyorAdalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın 2018 Mayıs ayı istatistiklerinegöre 428 bin 986'u yetişkin 13.520’si çocuk olmak üzere 442 bin 506 kişi denetimli serbestlik altında. 442 bin 506 kişiye uygulanan denetimli serbestlik türleri şöyle: Adli kontrol, tedavi ve denetimli serbestlik, adli para cezası karşılığı kamuya yararlı çalışma, mükerrirlere özgü denetimli serbestlik, seçenek yaptırımlar, belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, hükmün açıklanmasını geri bırakılması, erteleme süresinde denetimli serbestlik, etkin pişmanlık, çocukların denetim altına alınması, konutta infaz, koşullu salıverilme sonrası denetimli serbestlik |
Nuri Kurtcebe hakkında
Karikatürist, Aydınlık gazetesinde “Ters Köşe” başlığıyla günlük çiziyor. 1972’de Türkiye’nin önemli mizah dergilerinden Gırgır’ın kurucu kadrosunda yer aldı, “Uyduruk Uzay Hikayeleri” başlığıyla bilim kurgu çizgi romanları çizdi. Dıgıl ve Limon mizah dergilerinde yayınlanan bilim kurgu öykülerini çizgi-roman albümü olarak yayınladı.
Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde günlük politik karikatürler çizdi.
Müzisyen İlhan İrem'in “Pencere Köprü ve Ötesi” eserini resimledi. Nazım Hikmet'in Kuvayi Milliye Destanı'nı ve Uğur Mumcu anısına “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” resimli eserini çizgi romanlaştırdı.
8 Ocak 1949’da Muğla’nın Yatağan ilçesinde doğdu. 1960 yılında İstanbul'a yerleşti. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’nde okudu. (BK)