Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard, 86 yaşında öldü. Ailesinin Danimarka basınına verdiği bilgiye göre bir süredir yaşıyla ilişkili sağlık sorunları yaşayan Westergaard buna bağlı sebeplerden hayatını kaybetti.
Westergaard, 1980'lerin başlarından itibaren muhafazakar Jyllands-Posten gazetesinde karikatüristti.
2005 yılında gazetede Muhammed Peygamber'in tartışmalı tasviri ile dünyaca ün kazandı.
- NOT: Westergaard'ın sarık bombasını gösteren karikatürü, gazetenin otosansür ve İslam eleştirisine dikkat çekmek için yayınladığı 12 karikatürden biriydi.
Gazetenin karikatürleri Danimarka'da protestolara yol açarken, hükümet Müslüman çoğunlukta olan ülkelerin büyükelçilerinden tepkiler aldı.
Tepki, Şubat 2006'da Müslüman dünyasında protestolarla zirve yaptı. Danimarka büyükelçiliklerine saldırı düzenlendi ve çıkan isyanlarda düzinelerce kişi öldü.
Karikatürlerin yayınlanması kalıcı bir miras bıraktı. 2015 yılında karikatürleri yayınlayan Fransalı mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti.
Çok sayıda suikast girişimi
Karikatürlerin yayınlanmasından sonra Westergaard çok sayıda ölüm tehdidi aldı ve suikast girişimlerinin hedefi oldu.
Kısa bir süre korundu, ancak daha sonra Danimarka'nın ikinci şehri Aarhus'ta çok müstahkem bir evde açıkça yaşamaya karar verdi.
2008'de Danimarka istihbarat servisi, Westergaard'ı öldürmeyi planlamakla suçlanan üç kişinin tutuklandığını duyurdu.
İki yıl sonra Danimarka polisi, Westergaard'ın evinde bıçaklı 28 yaşındaki bir Somaliliyi yakaladı. 29 yaşındaki Mohamed Geele, cinayete teşebbüs ve terörizmden suçlu bulundu ve 2011'de dokuz yıl hapse mahkum edildi.
Westergaard, sonraki yıllarda gizli adreslerde bir korumayla yaşamaya başladı.
"Karikatürüm tartışma yarattı"
2008 yılında Reuters haber ajansına konuşan Westergaard, hicivli çiziminden pişmanlık duymadığını söyledi.
Karikatürün laik değerlere sahip batılı ülkelerde İslam'ın yeri hakkında "önemli" bir tartışma yarattığını kaydetti ve ekledi:
- Yine aynı şekilde yapardım çünkü bu karikatür krizinin bir bakıma İslam'ın adaptasyonunu yoğunlaştıran bir katalizör olduğunu düşünüyorum. İki kültürü, iki dini daha önce hiç olmadığı kadar tartışıyoruz ve bu önemli.
(PT)