"Bu karikatürleri yayınlamak yasal sınırlar içinde olabilir, ama insanların inançlarına yönelik karşılıklı saygı ve kabulü içeren etik normları ihlal etti."
Tüm özgürlüklerin sorumluklarla birlikte geldiğini belirten Davis, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce ve ifade özgürlüğünü -bu düşünceler infial yaratsa bile- güvence altına aldığını hatırlattı.
"Fakat bu hakkın varlığı infiale yol açmak hakkını vermez. Hafta sonu dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan şiddet olayları kabul edilemez. Müslümanların çoğunluğunun da -karikatürlerden ne kadar rencide olsalar da- bu olayları onaylamadığına eminim."
Davis, İslam dünyasındaki politikacı ve liderlerin de durumu normale döndürmek için çalışması gerektiğini söyledi.
Protestolar devam ediyor
Öte yandan dünyanın çeşitli yerlerinde protestolar bugün de devam ediyor. Afganistan'ın başkenti Kabil'de polis Danimarka elçiliğine yürüyen göstericilerle çatıştı. Maymana'da bir kişinin gösteriye müdahale eden Norveçli barışgücü askerleri tarafından öldürüldüğü açıklandı. Dünkü gösterilerde de beş kişi öldürülmüştü.
BBC'nin haberine göre, komşu Pakistan'da da dün 5 bin kişi yürüdü. İran hükümeti, dün yaklaşık 400 göstericinin molotof kokteylleri ve taşlarla elçiliğine saldırdığı Danimarka ile tüm ticari ilişkileri kestiklerini açıkladı.
Somali'deki gösterilerde dün bir kişi hayatını kaybetti. Endonezya'da başkent Cakarta ve Surabaya'da Amerika Birleşik Devletleri(ABD) ve Danimarka elçiliklerine yönelik protestolar düzenlendi.
Hindistan'ın başkenti Delhi'de polis, gösterici öğrencilere göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Hindistan yönetimindeki Kaşmir'de protesto olarak genel grev ilan edildi. Tayland'ın başkenti Bangkok ve Gazze Şeridi'nde de gösteriler düzenlendi.
Danimarka'dan seyahat tavsiyesi
Danimarka, vatandaşlarından aralarında Mısır, İran, Ürdün ve Tunus'un da bulunduğu 14 ülkeye gerekmedikçe seyahat etmemelerini istedi.
Bir açıklama yapan Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller, "şiddet olayları ve protestoların Orta Doğu'da bu kadar hızla yayılmasından dehşete düştüğünü" söyledi.
"Olaylar karikatürlerin yayınlanmasından daha büyük bir hale geldi. Şu andan itibaren, durumun normale dönmesi için küresel ve kolektif bir çaba gerekiyor".
Karikatürleri ilk olarak yayınlayan Jyllands-Posten, yol açılan olaylar için Müslüman dünyasından özür diledi. (EÜ/KÖ)