Halk Kütüphanesinde sergilenen ve F Tipi cezaevlerinde tutukluluk koşullarını işleyen bir karikatür sergisi düzenleyen karikatüristler, "devletin emniyet kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanıyor.
"Karikatür, güldürme değil bir başkaldırı sanatıdır"
Bianet 'e bilgi veren Seyit Saatçi, Boyabat Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada Aşkın Ayrancıoğlu ile birlikte yargılandıklarını, sergiye ilişkin bilirkişi raporunu "taraflı" olarak değerlendirdiklerini ve tepki gösterdiklerini bildirdi.
Mahkemenin, yeniden bir bilirkişi görevlendirmesi bekleniyor.
Mahkemede ifade veren Seyit Saatçi ve Aşkın Ayrancıoğlu, "Türkiye'de işkence var, dünyada da var. Biz sadece acı çeken insanların acılarını dile getirdik. Karikatür bir güldürme sanatı değil bir başkaldırı sanatıdır" dediler.
Dava, bir sonraki duruşma için 24 Nisan'a ertelendi.
Karikatürcüler Derneği'nin başlangıçta destek verdiğini söyleyen Saatçi, bu desteğin daha sonra durduğunu bildirdi.
Sergi sırasında gözaltı
5 Haziran 2001'de açılan, toplam 60 esere yer verilen serginin 4. gününde Saatçi ve Ayrancıoğlu, "çalışmalarda suç unsuru bulunduğu" gerekçesiyle gözaltına alındı.
İddia : Emniyet kuvvetlerini tahkir
Karikatüristler hakkında ilk önce "Halkı din, dil, ırk, bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) dava açıldı. Dava için daha sonra Boyabat Ağır Ceza Mahkemesi görevlendirilerek çizerlerin Türk Ceza Kanunu'nun 159. maddesi uyarınca yargılanması istendi.
Çizerlerden Aşkın Ayrancıoğlu, evinde yasak yayın bulundurduğu iddiasıyla "bölücü örgüt propagandası" yapmaktan DGM'nde yargılanıyor.
Boyabat'ta düzenlene sergi, eski Sinop Cezaevi'nde açılmak istenen fakat Kültür Bakanlığına bağlı görevlilerin sergi öncesinde eserleri görmek istemeleri üzerine iptal edilen sergiye alternatif olarak düzenlendi.
Karikatüristler, Sinop Ayancık Festivali gibi birçok yerde sergi düzenlediler. (EÖ/NU)