"Sayın Çölaşan,
"25 ve 26 Temmuz 2001 tarihli yazılarınız kamuoyunun Avrupa Komisyonu Temsilciliği'nin yürüttüğü ya da finanse ettiği projeler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını ortaya koymuştur. İlişikte sunulan bilgilerin aydınlatıcı olacağını umarım.
Bilgilendirmedeki eksikliğe dikkat çektiğiniz için teşekkür eder, bu vesile ile çalışmalarınızda başarılar dilerim" denilen (ilk) açıklamada şu saptamalar yer alıyor:
"TMMOB ve IPS İletişim Vakfı tarafından ortaklaşa hazırlanan Bağımsız İletişim Ağı Projesi (BİA), Avrupa Komisyonu'nun Brüksel'deki merkezi tarafından yönetilmekte olan "MEDA Demokrasi" programına ayrılan fonlardan yararlanmak amacıyla 1997 yılında sunulmuştur. Tüm ülkelere açık olan programdan yararlandırılması düşünülen projelerin sayısının fazla, programın kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle, projeye destek verilmesi ancak 2000 yılında gerçekleşebilmiştir. Proje Avrupa Komisyonu ve IPS arasında imzalanan kontrat ile Mayıs 2000 yılında başlamıştır. Projenin uygulama süresi 18 aydır. Avrupa Komisyonu'nun 621.000 EURO tutarındaki katkısının 331.000 EURO'luk bölümü IPS'in banka hesabına yatırılmıştır.
Ülke çapında bir organizasyon ve iletişim platformu olan BİA, Türkiye'deki yerel medya gruplarının, daha kaliteli ve dürüst habercilik ve program ilkesi temelinde daha geniş kitlelere hizmet sunmasını amaçlamaktadır. BIA Projesinin bu amaçlarına imza koyan 126 üye kurumu bulunmaktadır Bu amaçlar doğrultuda Proje, yerel medya ile oluşturulan erişim ağı aracılığıyla Turkiye genelinde haber paylaşımına olanak vermektedir.
Haber paylaşımının yanısıra, proje kapsamında Türkiye'nin tüm bölgelerinden gelen yerel medya temsilcilerine muhabirlik, gazetecilik ilkeleri, üretim/yapım ve iletişim teknikleri gibi konularda eğitim verilmektedir. Bugüne değin Mersin, Diyarbakır, Bursa, Bolu, Ankara, Sivas, Izmir, Antalya, Trabzon'da gerçekleştirilmiş olan bölgesel eğitimlere Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi iletişim fakültelerinden 11 akademisyen, 4 akademisyen/gazeteci ve önde gelen günlük gazete mensuplarından 7 değerli konuşmacı katılmıştır. Sözkonusu eğitim programları "medya-toplum", "medya -etik" "iletişim hukuku", yeni iletişim teknolojileri", "haber ve habercilik" başlıkları altında yürütülmüştür. Gerçekleştirilen eğitimlerden 141 yerel medya kuruluşunun 227 yerel medya çalışanı yararlanmıştır.
BİA projesi kapsamında yerel radyolara yönelik olarak haftalık kadın ve çocuk programları ile günlük Tarihte Bugün programı hazırlanmaktadır. Sesli dosyalar formatında da hazırlanan programlar yerel radyolara gönderilmekte ve hem de sitede yer almaktadır.
Yerel medyanın karşılaştığı sorunlara yol gösterici olacak şekilde oluşturulan Hukuksal Destek Masası da yerel medyaya iletişim hukuku alanında danışmanlık hizmeti vermektedir.
Proje hakkında daha etraflı bilgi www.bianet.org adresinden temin edilebilir."