Sayın Çölaşan,
25 ve 26 Temmuz 2001 tarihli yazılarınızda hissedilen bilgi eksikliğini gidermeyi amaçlayan 27 Temmuz tarihli açıklamama karşın, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'de yürüttüğü ya da finanse ettiği projeler hakkında kamuoyunu yanıltan ve şahsımı hedef alan yazılarınızı sürdürdüğünüzü üzüntüyle müşahede ediyorum.
Tarafsızlıkla bağdaşmayan bu tavrın, bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşüncesiyle, gerçeklere bir kez daha dikkatinizi çekiyor ve sizi, yazılarınızda Avrupa Komisyonu Temsilcisi'nin Türkiye'deki rolüyle ilgili olarak kullandığınız tanımlamalarda itidale davet ediyorum.
27 Temmuz tarihli açıklamamın ekinde yer alan projelerin büyük bir bölümünün seçimi, 1995 yılına, yani benim Türkiye'ye atanmamadan üç yıl öncesine dayanmaktadır. "STK'lar" başlığı altındaki 15 proje ve "Meda Demokrasi" başlığı altındaki 4 proje, Avrupa Birliği'nin insan hakları ve demokrasi alanında yürüttüğü uluslararası çapta bir destek programı çerçevesinde, sunulan çok sayıda proje arasından Brüksel'deki merkezimiz tarafından seçilerek, kontrata bağlanmış ve uygulanmıştır.
"Meda Programı" başlığı altındaki diğer 25 proje ise, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye ayırdığı bütçenin sivil toplum kuruluşlarını desteklemeye yönelik bölümünden finanse edilmiştir. Bu projeler de, Brüksel'deki merkezimize sunulan çok sayıdaki proje içinden seçilmiştir. Bu projeler ve bunlara ayrılan kaynaklar, A.B. üyesi ülkeler tarafından da onaylanmıştır.
Açıklamamın ekinde yer alan projeler arasında dikkat çektiğiniz "Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği"nin basın özgürlüğünü güçlendirmeye yönelik proje faaliyetleri tamamlanmış bulunmaktadır, sağlanması öngörülen 35000 EURO tutarındaki destek, henüz kendilerine ödenmemiştir. Bu ve diğer projelerle ile ilgili olarak daha fazla bilgiye gereksinim duymanız halinde Temsilciliğimize başvurabilirsiniz. İlişikte, Temsilciliğimiz tarafından bastırılan "Sivil Toplum İşbaşında" isimli broşür ayrıca bilginize sunulmuştur.
Saygılarımla,
Karen Fogg
Büyükelçi
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi