Cumartesi Anneleri / İnsanları, bugün (11 Ağustos) Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Gözaltında kaybettikleri yakınlarının akıbetini sormak için 385 haftadır bir araya gelen grup, bu hafta 2004 yılında tatil için İğneada'ya giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Tolga Baykal Ceyla'ı andı.
Taşkaya: Umutlarımızla Oynamayın
Eylemde ilk olarak 1993 yılında kaybolan eşi Hüseyin Taşkaya'yı arayan Sultan Taşkaya söz aldı. Taşkaya "Suçumuz nedir?" diye sordu ve daha fazla insanın ölmemesi için barış ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Taşkaya'nın ardından söz alan Hanife Yıldız, on iki yıldır oğlu Murat Yıldız'ı aradığını ama bir sonuç alamadığını belirtti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektubu okudu. Mektubunda Başbakan'a "Kardeş Erdoğan sevgili düşmanımız" diye seslenen Yıldız, mektubunu "Kardeşliğiniz düşmanlığınızdan daha çok acı veriyor. Bizimle alay etmeyin, umutlarımızla oynamayın" diyerek bitirdi.
Ceylan: Oğlum nerede?
Oturma eyleminde son olarak, 7 Ağustos 2004 yılında İğneada'ya tatile giden ve en son 10 Ağustos 2004'te telefonla haberleştiği oğlunu arayan Kadriye Ceylan konuşma yaptı:
" Oğlum nerede? Tek çocuğum biricik oğlum Tolga'ma ne yaptınız? Ölü ya da diri oğlumu istiyorum. Oğlumu bulmak için mücadele ediyor, bütün enerjimi oğlumu bulmak için harcıyorum. O günden bu yana benim için yaşam dondu. Eğlence dondu, neşe dondu, iş-güç, geçmiş, gelecek her şey dondu" diyerek acısını dile getirirken her ne olursa olsun oğlunu aramaya devam edeceğini belirtti.
Horus: Barış Ortamı Sağlansın!
İnsan Hakları Derneği Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'un hazırladığı basın açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanları'ndan Seza Mis Horus, "385 haftadır Galatasaray'da, bu meydanda gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanması ve faillerinin yargılanması talebimizi ısrarla sürdürüyoruz. Bu talebimizin gerçekleşmesi için de temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınacağı kalıcı bir barış düzeninin sağlanması gerektiğini ifade ediyoruz" diyerek Cumartesi Anneleri/ İnsanları'nın sadece kayıplar sorununa değil, tüm sorunların çözülebileceği bir barış ortamının sağlanmasını istediğini belirtti.
Horus, Tolga Baykal Ceylan ile ilgili olarak da şunları söyledi:
" Uydurma bilgi ve belgelerle meselenin üstünü örtmek yerine, etkin bir soruşturma yapılırsa, tüm ihtimaller titizlikle araştırılırsa gerçeğin açığa çıkarılması mümkündür."
Son olarak, "Tolga Baykal Ceylan'ın Kimlik Paylaşım Sistemi'nde adresi 2007 yılında hiçbir yasal evraka dayanmadan neden Sofya- Bulgaristan olarak güncellendi? Gözaltı işlemi yapmadık açıklaması yapan jandarma, neden Beğendik Köyü muhtarından Tolga'nın İğneada Meydanı'na bırakılmasını istedi? Tolga'nın annesine teslim edilen giysileri üzerinde neden Adli Tıp incelemesi yapılmadı? " diye soran Horus'un konuşmasının ardından grup, bir sonraki hafta da Galatasaray Meydanı'nda kaybolanların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyleyerek dağıldı. (GBK/HK)
* Tüm Cumartesi Anneleri / İnsanları haberleri için tıklayın:Cumartesi Anneleri: Uzun Mücadele