Kuştepe, Yayla, Eskişehir, İnönü... Şişli'nin göz önünde olmayan, ilçenin geneline göre dezavantajlı mahalleler.
İstanbul Şişli Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Adayı Hacer Foggo'nun kendi deyimiyle son bir aydır Şişli'nin bu mahallelerinde, girmediği ev, sokak kalmadı.
Romanlar özelinde kadın ve çocuk yoksulluğu üzerine yıllarca çalışıp, Sulukule'de, Küçükbakkalköy'deki kentsel dönüşümlerde son ev yıkılıncaya kadar mücadele eden bir isim Foggo.
Roman yurttaşların ağırlıkta yaşadığı Kuştepe Mahallesi'ni de iyi tanıyor. Köz Sokak'ta bir ofis açtıklarını ve çalışmalarını oradan sürdürdüklerini anlatıyor ve "Kararsızların Şişli'de oyunu kadınlar ve çocuklardan yana kullanması gerektiğini" söylüyor.
"Sivil toplumun sesi kısıldı"
"Türkiye'de siyasetin geldiği hal malum. Sivil toplumu da artık çalışamayacak hale getirdiler. Mesela ben, kadınlar ve çocuk yoksulluğu üzerine çalışıyorum ve ne için bütün bu çabalarımız; yaptıklarımız bir şekilde politika haline gelsin diye uğraşıyoruz. Ama şu anda sivil toplumun sesi iyice kısıldı ve duyuramıyor kendini.
"Aslında çok önce, başta söylediğimiz şeyleri yeniden söylemeye başladık. Başa döndük yani. Bir tıkanma var. Bir sürü haklar kaybedildi."
Kuştepe'deki ekiple her gün nasıl çalıştıklarını anlatıyor Foggo:
"Bire bir, yüz yüze evlerine girip çay, kahve içerek görüşmeler yaptık ki kazandığımızda o sorun ve talepleri nasıl çözebiliriz diye notlar aldık. Elbette projelerimizi anlattık ama daha çok onları dinledik."
"Kuştepe benim iyi bildiğim bir yer. On beş yıldır da Romanlarla çalışıyorum. Ama bu son bir aydır tek tek evlere girdikçe gördüm ki özellikle belli sokaklarda korkunç bir yoksulluk var. Romanlar dışında Eskişehir, Yayla mahalleleri gibi kadın ve çocuk yoksulluğunun bulunduğu mahalleleri de gördüm, gezdim. Böyle mahallelere gittiğim zaman utanıyorum.
"Astım, KOAH gibi inanılmaz bir hastalık oranı var. Tek odalı evlerde beraber yaşamaya çalışıyor aileler. Ve hiçbir şey yapılmamış bu mahallere gerçekten."
"Mesela çoğu seyyar satıcılık yapıyor ve sosyal güvenceden yoksun insanlar. Bayrak, çiçek satıyor, kâğıt toplayıcılığı yapıyorlar.
"Fatih, Eminönü gibi Şişli dışındaki bölgelerde satış yapmak zorundalar. Ve buralarda zabıta terörüyle karşı karşıya kalıyorlar. Malzemeleri alınıyor, hakarete, kötü söze maruz kalıyorlar. Cezalar kesiliyor. Çiçek satmasa başka ne yapabilir ki?"
"Şişli'nin bir yüzü var, bir de arka yüzü"
Birkaç yıl önce Elmadağ'da kurdukları ve çocukların sosyalleştiği Çimenev'i örnek veriyor:
"Şişli'nin bir yüzü var bir de arka yüzü var. O arka yüzünde yoksulluk var, işsizlik var, çocukların yoksulluğu var.
"Benim derdim kadın ve çocuk yoksulluğunu azaltmak aslında. Kreş yok. Çocuklar sokakta. Çocuklar sokaktaysa risk altındadır.
"Çocuğu sokaktan alıp, kreşlere, okul sonrası gidebileceği ve etkinlikler yapabileceği, kendi yeteneklerini geliştirebileceği ücretsiz yerler oluşturmak istiyoruz.
"Çimenev gibi yerlerin sürdürülebilir hale getirilmesi ve yerelde kadın ve çocuk yoksulluğunun azaltılması için çalışmalıyız.
Demokratik Sol Parti'den aday olan Şişli'nin diğer adayı Mustafa Sarıgül'ün "Şişli'nin ışıkları söndü" sözünü hatırlatıp şöyle diyor:
"Eskişehir, Kuştepe'nin, İnönü Mahallesi'nin, Yayla'nın ışıklarını zaten hiçbir zaman yakmamışsın ki! Orada insanlar tek başına bırakılmış. Kimse bir şey yapmamış. Temel ihtiyaçlardan yoksun mahalleler buralar. Sarıgül döneminde de pek bir şey yapılmamış aslında. Ve buradaki insanlar da inanmıyor artık.
"Artık Nişantaşı ile Kuştepe'yi de kardeş yapmak lazım. Ortak projelerde buluşturmak lazım. İnsanlar bıkmış bu kutuplaştırma ortamından. 'O hain, o terörist, bu bilmem ne...' Artık bunları duymak istemiyorlar. İnsanlar bir arada yiyip içmek istiyor."
Mahalle meclisleri, mahalle evleri, çiçek festivali...
Yapmak istediklerini ise şöyle sıralıyor Hacer Foggo:
"Mahalle evleri yapmak istiyoruz. Sağlık okur - yazarlığı konusunda bilgilendirmek, hukuk danışmanlığı yapmak aynı zamanda mahallelinin sosyalleşebildiği yerler bunlar.
"Kentsel dönüşüm diye bir olgu var mesela. Hem Sulukule hem Küçükbakkalköy'de, orada yaşayanların yerinden edilmesine karşı mücadele ettim. CHP Belediye Başkan Adayımız Muammer Keskin de söz verdi, yerinde dönüştüreceğiz diye. Daha sağlıklı ve sosyal konutlar yapacağız.
"Her mahallede bir mahalle meclisi oluşturacağız. O sokağın meclisi, sokağın sorunlarını tespit edecek. Ve biz belediyede hep beraber çözeceğiz.
"Kadınlara yönelik el ürünlerini satabilecek bir pazar oluşturma amacındayız.
"Bütün Şişli'de mesleki kurslar açmak istiyoruz. Mesela biriyle görüştüm. Daha önce otelde çalışıyormuş, şu an işsiz. Zaten böyle bir potansiyeli var. Otel resepsiyonunda durabilir, kat temizliği yapabilir. Mesleki eğitim kursu alıp Şişli civarındaki otellerle işbirliği içinde olunabilir.
"Önemli olan insanların bulundukları yerlerde istihdam olanaklarını artırmak. Şişli'de bunun gücü var. Bir sürü otel var, turizmin bir parçası. Kuştepe'de yerinde hıdrellez yaptığınız zaman da bir sürü insan oraya gelecek. Orada da turizm canlanacak. Çiçek Festivali yapacağız, o da turizmi yeşertecek. Son söz olarak kararsız arkadaşlara söylüyorum Şişli'de çocuk ve kadın yoksulluğunu göz önüne alarak bir kez daha düşünün"
"Çocuklar gelecekle ilgili güvensiz"Çocukların rol modelleri olması lazım. Kendi sokağı, mahallesi dışına çocuğu çıkaramıyorsanız, çocuk sinemaya, tiyatroya gidemiyorsa... Anne çiçekçi, baba hurdacıysa... Herhangi bir çocuğa siz sorun mesela "ne olmak istiyorsun?" diye, bakıyorlar yüzünüze. O kadar güvensiz ki gelecekle ilgili. O kadar çaresiz ki. Ne desin? Babası hurdacıysa onun kafasında kendisi de hurdacı olacak. Çiçekçi olacak ya da. Bu meslekleri küçümsediğimden söylemiyorum bunu, başka bir alternatif sunulmuyor. Okula gitmeyen çocuklar var. Milli Eğitim gelip de bu çocuk neden okula gitmiyor diye sormamış. O mahalle kendi ekonomisini yaratmış. Çocuk kendi yeteneklerinin de farkında değil. Çimenev'de bunu başardık mesela, koşmayı seven bir çocuğu Spor Akademisinden biriyle buluşturduk, yeteneği olan bir çocuk tiyatroyla ilgilenmeye başladı. |
Hacer Foggo hakkındaHak savunucusu. Tarihi Roman mahallesi Sulukule’nin yıkılışından itibaren Roman hakları çalışmaları yürütüyor. Aynı zamanda Roman Hakları Forumu üyesi. Avrupa Roman Hakları Merkezi/Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi ve Ashoka Sosyal Girişimcisi. |
(AÖ)