Hürriyet gazetesi 25 Şubat 2017 günü manşetinde Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt başlığıyla yaptığı haber nedeniyle AKP iktidarının hedefi oldu. Haber gazetenin AKP'ye yakın isimlerinden biri olarak bilinen Hande Fırat'ın imzasıyla çıkmıştı.
Asıl tepki manşetteki haberin iç sayfadaki devamının başlığına geldi: "Karargah rahatsız".
Hande Fırat, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın cep telefonuyla bağlanması sonrası kariyerinde bir sıçrama yaparak 26 Aralık 2016 günü Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi olmuştu.
İç sayfadaki başlıktaki vurgu, 23 Mayıs 2003'te Cumhuriyet'in attığı "Genç subaylar tedirgin" manşetine benzetildi. Yayın tarihi açısından da 28 Şubat 1997'de 9 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısında 18 maddelik tavsiye kararları alınması sonrası oluşan siyasi kiriz ve 18 Haziran'da Refah Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Necmettin Erbakan'ın istifasına giden süreçte atılan gazete manşetlerini hatırlattığı tartışmaları yapıldı.
Hürriyet'in manşeti üzerinden yapılan tartışmalar sırasında habere imza atan Hande Fırat kiminin hedefi oldu, kimileri destek verdi. Erdoğan'ın adını vermese de "bunun bedelini ağır ödeyecekler" tehditi dengeleri bozdu. Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi konusunda işbirliği içinde olduğu MHP lideri Devlet Bahçeli ise Hande Fırat'ı savundu.
Hürriyet Gazetesi “Karargah Rahatsız” haberiyle ilgili açıklama yaptı ve "editöryel hata" dedi.
İşte Hande Fırat için eleştiriler ve destek açıklamaları:
Erdoğan eleştirdi: Bedelini ağır ödeyecek
Cumhurbaşkanı, Hürriyet’in “Karargah rahatsız / Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt” başlıklı haberi için yaptığı açıklamada Hande Fırat’ın adını anmadı ama gazetenin yönetimi ve sahiplerini hedef aldı:
“… atılan başlık terbiyesizliktir, seviyesizliktir.
“Böyle bir başlığı atmaya bir defa bu gazetenin ne yönetimi, ne patronaj kadrosu muktedir değildir, olamaz. Bu işin hukuki süreci neyse…
“Yani bizi kendi içimizde birbirimize düşürmeye çalışıyorsa, bunun bedelini de ağır ödeyecektir.
Cem Küçük savcıları göreve çağırdı
Cem Küçük, sosyal medya hesabından Hande Fırat ve Aydın Doğan’ı hedef aldı.
“Bu manşetle beraber Hande Fırat ve Hürriyet intihar etmiştir. Bunun “Genç subaylar rahatsız” manşetinden hiç farkı yoktur.”
“Rezalet bu, rezalet. Hande Fırat 15 Temmuz’daki tüm kredini bitirdin. Senin darbe karşıtlığın palavraymış. Bu manşetin hesabını vereceksin. Hürriyet’in yaptığı darbeci alçaklıktır. TSK ve medyadaki son darbeciyi tutuklayana dek bu milletin darbecilerle mücadelesi sürecek” gibi tweetler attı.
Erdoğan'ın açıklamasının ardından ise bir tweet daha atarak Erdoğan'ın kendisi gibi düşündüğünü ilan etti.
Hürriyet'i ve Hande Fırat'ı destekleyenler Erdoğan'ın açıklamasından sonra ne diyecekler acaba?
— Cem Küçük (@cemkucuk55) 28 Şubat 2017
Hükümet de eleştirdi
Habere hükümetten de eleştiriler geldi.
Başbakan Binali Yıldırım, “Manşet atarak hükümete ayar vermeye çalışıyorlar” yorumunu yaparken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Hiçbir kimse, güç, Türk milletine, TBMM'ye ve Türk hükümetine ayar veremez” dedi.
Savunma Bakanı Fikri Işık da haberle ilgili “TSK'yı siyasetin içine çekme çabaları, beyhude çabalardır” açıklamasını yaptı.
Bahçeli savundu
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazeteci Hande Fıorat’ı savunanyar arasında yer aldı. Bahçeli partisinin bugün (28 Şubat 2017) yapılan grup toplantısında;
"Darbe teşebbüsünün püskürtülmesinde büyük bir rolü olan bayan gazetecinin 'darbeci'likle suçlanması da bize göre tuhaf bir çelişki ve çarpıklıktır" dedi.
Ahmet Taşgetiren savundu
Star yazarı Ahmet Taşgetiren de Hande Fırat’ı savunanlar arasında yer aldı. Bugün yayınlanan köşesinde şu satırlara yer verdi:
“Hande Fırat'ın, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı'nı halk ile buluşturarak, gazetecilikten öte milli bir misyon ifa ettiği bizzat Ak Parti dünyasında kabul edilen bir durumdur. Bu sebeple Hande Fırat'ın TSK'da darbe hazırlığı iması taşıyan 'Rahatsızlık' haberine imza atacak birisi olmadığını sanırım basın dünyası ve sanırım, Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan dahil 'Devlet ricali' teslim edecektir".
Ne olmuştu?
Hürriyet gazetesinin 25 Şubat tarihli nüshasının manşetinde “Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt”, iç sayfada ise “Karargah rahatsız” başlığını taşıyan haber, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat imzalı.
Haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) getirilen yedi eleştiriye, isimsiz bir kaynağın verdiği yanıtlar yer alıyor.
TIKLAYIN - HÜRRİYET GAZETESİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesi Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Hakan Sağlam tarafından yapılan suç duyurusunun ardından haberle ilgili 27 Şubat’ta soruşturma başlattı.
Gazeteden yazılı açıklama
Hürriyet gazetesi soruşturmayla ilgili açıklama yapmazken haberle ilgili eleştirilere 26 Şubat’ta yanıt verdi. Gazete, “Hürriyet'e iftirada sınır tanımazlık” başlıklı açıklamasında, özetle şu ifadeleri kullandı:
“Gazetemizin ‘Yedi Eleştiriye Yedi Yanıt’ başlığını taşıyan dünkü manşet haberi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar hakkında son dönemde kamuoyunun belli kesimlerinde ve bazı medya çevrelerinde sıkça gündeme getirilen eleştirilerin, yapılan spekülasyonların Genelkurmay karargahında nasıl değerlendirildiğini konu alıyordu.”
Savcılıktan soruşturma açıklaması
Başsavcı Vekili, Savcılığın Basın Sözcüsü Mehmet Demir ise soruşturmayla ilgili yazılı açıklama yaptı:
“25 Şubat 2017 tarihinde Hürriyet gazetesinde yayımlanan ‘karargah rahatsız’ başlıklı haber içeriğinde bahsedilen karargahın hükümetin icraatlarını önlemeye yönelik bir cunta yapılanması olabileceği izlenimi edinildiğinden ve bu hususta bir şikayet dilekçesi verilmesi de nazara alınarak konu hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır.” (AS/HK)