*Fotoğraf: Pexels.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle sokağa çıkma yasağı getiren ülkelere son olarak ülke çapında 4 ölüm gerçekleşen Azerbaycan katılmıştı.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Pınar Saip, Türkiye'de henüz karantina uygulamasına geçilmemiş olmasıyla ilgili "Biz doktorlar olarak toplumsal hareketliliğin ciddi şekilde kısıtlanmasını istiyoruz" dedi ve ekledi:
"Biliyorsunuz DİSK, KESK; Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası ve Türk Tabipler Birliği'nin şu an imzaya açmış olduğu ve 7 önlem maddesini içeren bir paket var.
"Ciddi bir izolasyon gerekiyor"
"Bunun için de insanların evde kalmasını sağlayacak şartları oluşturarak, yani hiç kimsenin işten çıkartılmadığı, insanlara bu dönem için gerekli ekonomik desteklerin verildiği, gıda ve sağlık dışında iş yerlerinin kapatıldığı ciddi bir izolasyon gerekiyor.
"İhtiyarlar evde ama onlara bakanlar dışarıda çalışıyor.
"İstanbul, İzmir, Kocaeli, bunlar sanayinin geliştiği ve vaka sayısının da fazla olduğu, en azından bu büyük illerde karantinanın uygulamaya geçmesinin büyük yararı var."
Çerkezoğlu: "Evde kalın" demekle olmaz
Türk Tabipler Birliği (TTB) ikinci Başkanı Prof. Dr. Ali Çerkezoğlu ise "izolasyon ya da karantina, hangi kavram kullanılırsa kullanılsın sadece vatandaşı uyarı yapılarak, tavsiyede bulunarak olmayacağını" kaydetti.
Çerkezoğlu, "Bunun çok ciddi bir koordinasyonu, organizasyonu, denetimi olmalı. Bu bazen bir il için, İstanbul gibi, bazen bir semt için gerekebilir. Bu kapsamda çok ciddi bir çalışma yürütülerek o bölgenin izolasyonu gerekiyor" şeklinde konuştu ve ekledi:
"Bizde bunların hiçbiri yapılmıyor. 83 milyon evinde kalsın ya da kalmasın noktası ile tavsiye aşamasında kalındı. Biz ikisinin de doğru olmadığını düşünüyoruz.
"Aynı zamanda uygulanabilir ve sonuç odaklı değil.
"Hükümetin, iktidarın, sağlık bakanlığının zaten bunu düzenlemesi gerek. Karantina 'olsun' demekle olacak bir şey değil. 'Temas etmeyin' demekle temas engellenmez.
"Her gelişmeyi, hastayı adım adım takip etmekle yükümlüsünüz. Tabii bu tam olarak belki imkansız ama en azından bu çaba içinde olmalısınız. Bu olmuyor, bizim eleştirimiz bu yönde."
7 maddelik öneri paketinde neler var?
- Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
- Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
- Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.
- Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
- Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.
- Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
- Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
(PT)