Gazetecinin gözaltına alınmasını birer yazılı açıklamayı kınayan Basın Konseyi, uygulamayı "vahim bir hukuk ihlali" olarak değerlendirirken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı'ndan işlem yapılmasını istedi.
Sabah saatlerinde Harbiye'deki evine gelen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Karakurt, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.
Savcılığa çıkarılması bekleniyor
Hürriyet gazetesinden alınan bilgiye göre, evinde arama yapılan gazeteci, bir saat sonra Savcılığa çıkarılacak.
Gazetecinin, 10 Ekim'de "Hürriyet Pazar" ekinde çıkan "Kandil'de kadın bilinci Kürtçülüğü aştı" başlıklı röportaj nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi.
Kongra-Gel örgütü yöneticilerinden Murat Karayılan'la yapılan bir röportaj da yıllardır Kandil Dağında kalan militanların yaşamlarındaki değişikliklere değinen bir habere eşlik ediyordu.
Haberde, kadın-erkek ilişkilerinin olumlu anlamda değiştiği, kadın militanlarının televizyon dizileri izlemesi, erkeklerin maç izlemesi gibi yeniliklere işaret ediliyordu.
"Fotoğraflar verilmeyince tehdit edildi"
Röportaj nedeniyle 10 kişilik polis ekibinin gazeteciye "terör suçlusu" işlemi yaptığını açıklayan Basın Konseyi, uygulamayı "vahim bir hukuk ihlali" olarak değerlendirerek kınadı.
Karakurt'un evindeki aramada suç unsuru sayılabilecek herhangi bir şey bulunmadığının tutanağa geçtiğini kaydeden Konsey, polisin Karakurt'tan Kandil Dağında çektiği tüm fotoğrafları kendilerine vermesini istedikleri, "Bunu yapmazsanız sizi yasal gözaltı süresi olan 48 saat boyunca alıkoyarız" diyerek yetkilerini keyfi şekilde kullanabilecekleri tehdidinde bulunduklarını belirtti.
Konsey, hükümetin "Demokratikleşme konusundaki samimiyetinin bir kanıtı" olarak gösterdiği 5187 sayılı Basın Yasasının, "Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi (burada Sebati Karakurt), bilgi belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz" şeklindeki açık hükmün ihlal edildiğini savundu.
Açıklamada, yürürlükteki yasa hükümlerinin bizzat yasaları uygulamakla görevli kişilerce ayaklar altına alındığı da açıklandı.
TGC: Polisler hakkında işlem yapılsın
Karakurt'un gözaltına alınmasına bir tepki de TGC'den geldi. Cemiyet'ten yapılan açıklamada, polisin uygulaması, "yasal dayanağı olmayan yasa dışı bir yaklaşım" olarak nitelendirildi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) dikkate alınarak hazırlandığı belirtilen 5187 Sayılı Basın Yasası'nın 12. maddesinin ihlal edildiğini savunan TGC, İçişleri Bakanlığı'nı idari, Cumhuriyet Savcılığı'nı da yargısal işlem başlatmaya çağırdı. (EÖ/BB)