Erbatur, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından yazılı yanıtlanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) iki ayrı soru önergesi verdi.
Ne tür politikalar üretildi?
Çocukların suça karışma oranlarının, son 10 yılda iki kattan fazla artış gösterdiğini belirten Erbatur, Aksu'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
* Son yıllarda çocukların daha fazla suça itilmeleriyle ilgili olarak kapsamlı bir araştırma yapıldı mı? Yapıldıysa araştırma sonuçlarına göre bir eylem planı hazırlandı mı?
* Çocukların suça karışma oranlarındaki ciddi artış dikkate alınarak bu konuda ne tür politikalar üretildi?
Çocuklar en çok kapkaç ve yankesicilikte kullanılıyor
Son yıllarda en büyük asayiş sorunlarından birisi olan kapkaççılık ve yankesiciliğin çocukların en çok kullanıldığı suç alanları haline geldiğini ifade eden Erbatur, verdiği soru önergesi dilekçesinde tespitini desteklemek amacıyla şu rakamlara yer verdi:
"2000'li yılların başında yaklaşık bin 700 çocuk kapkaç ve yankesicilikten yakalanırken, 2006 yılında ilk 6 ayda 3 bin seviyesine yükseldi. 2000 yılında 18 bin çocuk, hırsızlık sucundan yakalanırken bu oran 2006'nin ilk 6 ayında yaklaşık 15 bin olmuştur."
Çocuk şubelerde pedagog var mı?
Erbatur verdiği bir diğer önergedeyse Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er imzasıyla 81 il emniyet müdürlüğüne gönderilen yazıda çocukların suça karışmalarıyla ilgili olarak yetersizliklerden bahsedilerek öz eleştiri yapıldığını hatırlattı.
"Son yıllarda suça itilen çocuk oranda ciddi bir artış var ve bu çocukların büyük bir kısmı kaçakçılık ve terörle mücadele gibi birimlerin çalışma sahası içinde. Hem çocuk şubelerinde hem de ilgili birimlerde önemli eksiklikler nedeniyle de bu çocukların suçtan uzak tutulması zorlaşıyor" diyen Erbatur şu soruların yanıtlanmasını istedi:
* Emniyet teşkilatı içinde çocuk şubelerindeki görevli personele çocuklara nasıl davranacaklarına ilişkin bir eğitim veriliyor mu?
* Kaçakçılık, terörle mücadele gibi birimlerde çalışan personele de, bu suçlara karışan çocuk sayısındaki artış dikkate alınarak, eğitim verilecek mi?
* Suça itilmiş çocuklarla ilgili bölümlerde pedagog çalıştırılıyor mu?
* Suça itilmiş çocuklar polis gözetimine alındığında nerede tutuluyor? Karakollarda çocuklar için özel bölümler var mı? Yoksa yapılması düşünülüyor mu? (KÖ/EÖ)