Kullandığı farklı malzemeler ile geleneksel heykel sanatının sınırlarını zorlayan heykeltıraş Bilal Hakan Karakaya'nın "Alem-i Mülk" başlıklı kişisel sergisi Anna Laudel Galeri'de açıldı.
Sergi, 8 Mart 2020 tarihine kadar açık kalacak.
Reçine, endüstriyel - doğal atık gibi farklı malzemelerden ve tekniklerden oluşan heykel ve kağıt çizimleri ile tanınan Karakaya'nın eserleri; modern yaşamın kaosunda, kentin içerisinde sıkışmış bireylerin izlenimlerini yansıtıyor. Karakaya'nın figürleri, kapitalist dünyanın ağırlığıyla ezilen insanın yabancılaşmasını yansıtırken, heykellerinde yaşamın gerçekliğinden besleniyor ve geçmiş ve bugün ile ilişki kuruyor.
Üretim sürecinde malzemeyle arasına mesafe koymamak adına eldiven gibi heykelin doğasına aykırı her türlü koruyucu malzemeyi kullanmayı reddeden sanatçı, heykelle doğrudan temas kurmayı tercih ediyor. Daha önce sergilenmemiş yeni eserleri ve yakın dönem üretimleri "Alem-i Mülk" sergisinde eserler üç katlı galeri mekanına yayılıyor.
Her katta farklı bir hikayenin yer aldığı sergi, Dante'nin "İlahi Komedya"sındaki gibi sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennet ile izleyicinin deneyimine açılıyor.
Sergide Karakaya, heykelin alışılagelmiş statik yapısını ters yüz ediyor ve yükselme eğilimini tersine uyguluyor; bu şekilde yükseldikçe incelmesi gereken yapılar, giderek kalınlaşıp ve genişliyor.
Bilal Hakan Karakaya hakkında
1979 yılında Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nden 2004 yılında mezun oldu. Sanatçı 2014 yılında Anna Laudel'de ilk solo sergisini gerçekleştirdi. Ardından birkaç karma sergiye ve uluslararası sempozyumlara katıldı.
İstanbul'daki stüdyosunda çalışmaya devam ediyor. (AÖ)