Salihli Savcılığı, 73 yaşındaki Ayşe Karakaya'nın ve anma törenine katılan 19 kişinin "suçu ve suçluyu övmek"ten yargılanmasını istemişti. Savcılık, bir Emniyet fezlekesine dayanarak Karakaya'nın 1977'de "jandarmayla çatışmaya girdiğini", dolayısıyla anma törenine katılıp "Ertuğrul ölmedi, mücadele sürüyor" sloganı atanların da "suçu ve suçluyu övdüğünü" iddia ediyor.
Ancak, yarın duruşmaya katılmak üzere Salihli'de olacaklarını bir basın açıklamasıyla duyuran ODTÜ Mezun Dernekleri üyeleri, Karakaya'nın jandarmaya çatışmaya girmediğini, üniversite kapısında arkasından vurularak öldürüldüğünü, bunun da otopsi raporlarıyla saptanmış olduğunu söylüyorlar ve ekliyorlar:
"ODTÜ-ÖTK üyeliği suçsa, o dönemki 10 bin ODTÜ öğrencisi ve Ertuğrul'la birlikte bizler de o suçu işledik."
"Karakaya öldürüldü"
"Bizler Ertuğrul Karakaya'nın 1975-76-77 yıllarından arkadaşlarıyız. Ertuğrul'u ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi'ne seçen ancak öldürülmesini engelleyemeyen insanlar olarak 30 yıl sonra bir kez daha haksızlığa uğramasın diye buradayız" diyen ODTÜ mezunları, 1977'de Karakaya'nın öldürülüşünü şöyle anlatıyor:
"Ertuğrul Karakaya ODTÜ Mütevelli Heyeti tarafından kurulmuş, seçimleri ODTÜ rektörlüğü tarafından görevlendirilmiş öğretim üyelerinin gözetiminde yapılan, yöneticileri Akademik Konsey'e katılan, dönemin İçişleri bakanları ile görüşen tümüyle yasal bir örgütlenme olan ODTÜ ÖTK'nin yöneticisiydi.
"Ülkenin o günlerdeki karışık ortamında ODTÜ'de dersler yapılıp her şey düzgün bir şekilde yürür iken 1977 başlarında Üniversite Mütevelli Heyeti Hasan Tan'ı rektör olarak atadı. Bu dönemde ODTÜ HasanTan eliyle faşistleştirilmek istendi. ODTÜ öğrencileri, öğretim üyeleri ve işçileri tüm demokrasi güçleriyle birlikte öğrenci olmayan silahlı gruplar eliyle sürdürülen bu girişime izin vermediler. İşte bizler o dönemde Ertuğrul Karakaya ile birlikte ODTÜ-ÖTK örgütlülüğünde bu mücadele içinde yer aldık. Ertuğrul arkadaşımızı da işte bu mücadele içinde kaybettik.
"Okula üstü aranmadan alınan öğrenci olmayan bir grubun girmesini soruştururken arkasından vurularak öldürüldü."
Savcılığın Karakaya'nın "yasadışı örgüt üyesi" ve "jandarmayla çatışmaya girmiş biri" olduğu iddiasını bir Emniyet fezlekesine dayandırdığını söyleyen ODTÜ mezunları, bunun anlaşılmaz olduğunu bildirdi. (TK)