Karagöz Sanat Evi, Ramazan'ı Uğur Çelikkol'un, "Karagöz-Karagiozis" dia gösterisiyle karşıladı.
Çelikkol gösterisinde son birkaç yıl içinde Selanik, Atina ve Bursa'da çekmiş olduğu 50 diayı izlenime sundu. Türkiye'deki "hayali"ler ile Yunanistan'daki "Karagiozis" sanatçılarından örnekler verdi
Çelikkol'un anlatımına göre, "Osmanlı'nın son dönemlerinde İstanbul'dan Pire Limanı'na giden bir Rum, iş bulamayınca, para kazanmak için Karagöz oynatmaya başlamış. Yunan halkının bu iki sevimli karakteri sevip benimsemesi zor olmamış."
Uğru Çelikkol,"bu yüzden, Türkiye'den seyrettiğimiz karelerin bir karşılığının da Yunanistan'da olmasına şaşmamalı" diyor.
Karagöz ve Hacivat'ı Yunanistan'ın 'Karagiozis ve Hacivatzis'iyle karşılaştıran Çelikkol, "Oynattığımız kuklaların kılık kıyafetleri değişik sadece,figürler de buna bağlı olarak kendini ayırıyor" diyor, "ancak, benzerlikler daha çok."
Zıtların birliği ve çatışması
"Orada da Karagöz fakir bir insan. Karagiozis'in evi yıkık dökük. Hacivatzis ise her zaman da ha varlıklı ve daha eğitimli," diyerek aktarıyor gözlemlerini sanatçı. "Üstelik, bize ait karakterlerden 'paşa' ile başında ay yıldızlı fes taşıyan Osmanlı askeri, Yunanistan'da da kullanılıyor."
Gösteride Karagöz'ün 'Kayık' oyununu sahneleyen hayali Şinasi Çelikkol ise "Karagöz ile Hacivat'ın gündemde kalması için elimizden geleni yapıyoruz," diyor. "Bursa, bu konuda pek çok şehirden daha şanslı."