Alibeyköy Karadolap Mahallesi Muhtarlığı ve Eyüp İlçesi Mahalleleri Yardımlaşma, Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği’nin çağrısıyla pazar günü yaklaşık 500 kişinin katıldığı bir kentsel dönüşüm toplantısı gerçekleştirildi.
Çağdaş Erzurum Hınıs Tekman Federasyonu’nun yerinde yapılan toplantı, yedi ay önce göreve gelen Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın bir televizyon kanalında yaptığı konuşmanın ardından örgütlendi.
Aydın, programda Eyüp’ün turizm odaklı bir yer haline geleceğini, Karadolap Mahallesinin de kentsel dönüşüm kapsamına gireceğini ve TOKİ ya da KİPTA şirketlerinin bu dönüşümü üstleneceğini söylemişti.
Altı yıl önce de kentsel dönüşüm planlarına karşı başarılı bir örgütlenme gerçekleştirmiş olan mahalle, diğer mahallelerde olan süreçleri gözlemleyerek sıranın ne zaman kendisine geleceğini bekliyordu.
Alibeyköy'ün en büyük mahallelerinden biri olan Karadolap mahallesinde yaşayanların tapu sorunu var. 12 yıldır belediye ile tapu alma konusunda görüşmeler yapılıyor. İlçeye Vialan eğlence merkezinin açılmasının ve otobüs seferlerinin artırılması ile kira bedelleri yükseldi.
Bu projeye imza atmayacağız
Karadolap Mahalle Muhtarı Ali Ekber Binici söz alarak şöyle dedi:
“Ben başkanın kanalda yaptığı açıklamayı gördükten sonra hemen konuşmaya gittim ve '12 yıldır sürekli bizi oyalıyorsunuz' dedim. Bize 7 aydır başa geldiğiniz sürede 'biz geçmiş yönetimler gibi yapmayacağız' dediniz, ama kanalda kesin bir dille konuştunuz. Biz de mahalleli olarak kesinlikle bu projenin altına imzamızı atmayacağız. Biz birlik olduğumuz sürece her şeyin üstesinden geliriz. Ama birlik olmazsak mevcut olan proje faaliyete geçecektir ve bizler mağdur olacağız, kazanan ise kapitalizm ve rant sahipleri olacak.”
Kentsel dönüşüm turizm odaklı olmaz
Kent Hareketlerinden Cihan Baysal ise genel olarak kentsel dönüşümün amacını ve sonuçlarını anlattı:
“Konut hakkı en temel haklardan biri. 2002 yılından sonra AKP döneminde iktidarın İstanbul’u bir küresel kent yapma vizyonu vardı. İstanbul’u turizme ve finansa açma gayreti yoksulun ve emekçinin kentten dışarıya püskürtülmesine yol açtı. Bakın Belediye Başkanı konuşmasında buraya butik oteller ve daha büyük ölçekli oteller açacağını söylüyor, burayı tamamem turizm odaklı yapacağını söylüyor.
"O zaman bu kentsel dönüşüm konut hakkı odaklı olmayacak, turizm merkezi odaklı olacak. Eyüp’ü turizm merkezine çeviren bir kentsel dönüşümde de burası üst gelir gruplarına açılacak, uluslararası sermayeye açılacak. Ekonomin çarklarını bu sayede döndürüyorlar. Ayazma gibi yoksulun barındığı yerlerde şimdi Ağaoğlunun ucube gökdelenleri yer alıyor, oradaki evleri Dubai’den satışa çıkartıyor. Yoksulu ise iş yerine, okullara merkeze uzak yerlere sürgün ediyor yıllarca kredi ödeterek. Yerinde dönüşüm diyerek halkı kandırıyorlar. Bugün birlik olup ayakta kalan yerler var. Bunlar Tozkoparan, Derbent, Armutlu, Ankara Dikmen.”
Her binadan bir temsilci
Pekçok yerel dernek ve kurumun yanı sıra İstanbul Şehir Plancıları Odası, Bir Umut Derneği, Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi’nden destekçilerin yer aldığı toplantıda kadın katılımının da yüksek olduğu dikkat çekti.
Toplantı sonunda Eyüp İlçesi Mahalleleri Derneği’ne mahallelinin üye olması, her binadan bir kişinin binayı temsil edecek şekilde seçilmesi, bundan sonra örgütlenecek toplantılarda oluşturulacak taleplerin katılımcıların imzasıyla Belediyeye verilmesi kararlaştırıldı.
Alibeyköy’de kentsel dönüşüm sürecinden etkilenecek mahalleler arasında Karadolap, Çırçır, Cengiz Topel, Yeşilpınar ve Güzeltepe bulunuyor. Bu yüzbinlerce kişinin kentsel dönüşümden etkileneceği anlamına geliyor. (NK/NV)