Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından hayatını kaybeden Ziya Yılmaz arkadaşları eşliğinde doğum yeri Ordu Fatsa'ya uğurlandı.
Bir süredir astım ve zatüre hastalığı geçiren Yılmaz, tedavi gördüğü Süreyya Paşa Hastanesi'nde dün gece (4 Ekim) 73 yaşında yaşamını yitirdi. Yılmaz'ı hastaneden memleketine uğurlamaya ailesi ve aralarında Eşber Yağmurdereli, Alper Taş, İlhami Aras, Vedat Sevim, Nasuh Mitap, Tayfun Mater'in de olduğu arkadaşları geldi.
1938'de Fatsa ilçesi Bozdağ Köyü'nde doğan Yılmaz, 1965-66 yıllarında Fatsa'da Türkiye İşçi Partisi (TİP) ilçe başkanlığı yaptı. 1970'te THKP-C'nin kurucuları arasında yer alan Yılmaz, İsrail İstanbul Başkonsolosu Ephrain Elrom'un kaçırılması olayında yer aldı. 1972'de ölüm cezası son anda kaldırıldı. Ailesi idam edileceğine kesin gözüyle baktıklarını söylüyor.
"Silahlı direnişten vazgeçmişti"
15 yıl hapis yaptıktan sonra 1986'da tahliye olan Yılmaz ile Niğde Cezaevi'nde yedi yıl kalan akrabası ve arkadaşı Remzi Kahveci, Yılmaz'ın cezaevindeyken devrimci mücadeleyi silahlı direnişle yürütmekten vazgeçtiğini söylüyor.
"THKP-C içinde en yaşlılardandı hatta askerliğini yapmış bir o vardı. Cezaevinde ondan bir alt kuşak olan biz onu lider olarak görürdük. Ancak onun daha önce savunup vazgeçtiği silahlı direnişe bu sefer biz onu ikna etmeye çalışırdık. Bu yüzden de sürekli tartışırdık."
Yılmaz ile birlikte Amaç Yayınevi ve Artı Ajans'ta çalışan Erdem Akbulut, Yıldız'ın cezaevindeyken THKP-C çizgisinden ayrıldığını söylüyor.
"Çıktığında TKP doğrultusundaydı ve 87'dan 90'a kadar Komünist Birlik'in illegal broşürlerini çıkardık. 1991'de kapanan ve yedi sayı çıkan '10 Eylül' dergisinde de yeni sol görüşler yer alırdı. Ardından da Ankara'ya gidip ticaret dahil çeşitli işler yaptı."
"70'li kuşağın öncüsü Yılmaz devrimci mücadelesinde daha güzel ve aydınlık bir Türkiye için mücadele etti" diyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanı Alper Taş, Yılmaz'ın cenazesi başında 1972 Kızıldere Katliamı ve devrimci mücadelede yaşamını yitirenlerin anısına herkesi saygı duruşuna çağırdı.
Yılmaz'ın yol arkadaşlarından Nasuh Mitap ise Yılmaz'ı şöyle anlattı:
"Ziya'yı 70'de Fatsa'da tanıdım. Yeşilfatsa gazetesini çıkarıyordu ve Fatsalı ve Karadenizli sosyalistlerin önderiydi. Türkiye İşçi Partisi'nde (TİP) fikir ayrılıkları başlayınca Ziya devrimci TİP'liler arasında yer aldı. 68 döneminde birlikte mücadele ettiğimiz yoldaşımın hatırası herkese önderlik etsin." (NV)