28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesi alındıktan sonra bırakılan eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın serbest kalması kararına savcılık itiraz etti.
Karadayı, 3 Ocak'ta sabah İstanbul'daki evine yapılan baskınla gözaltına alınarak Ankara'ya götürüldü.
Eski Genelkurmay Başkanı, Savcı Mustafa Bilgili'ye verdiği ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Ancak özgürlük hakimi, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir en yakın polis merkezine imza atması şartıyla adil kontrol uygulanmasına karar vererek tutuklama talebini reddetti.
Savcı Bilgili, Karadayı'nın serbest kalması kararına itiraz etti, itirazı başka bir özgürlük hakimi değerlendirecek.
Talebe gerekçe olarak, kuvvetli suç şüphesi ve mevcut delil durumunu gösteren Bilgili, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in Karadayı'ya yönelik açıklamalarını da delil olarak sundu.
Tutuklama talebini reddeden Ankara özgürlük hakimlerinden Halil İbrahim Kütük, "Başlıbaşına soyut suçlamalar tutuklama gerekçesi yapılamaz" diyerek adli kontrol uygulanmasının yeterli olduğuna karar vermişti.
Aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir, Karadayı hakkında, "yapılan çalışmalar bilgisi dahilindeydi" diyerek suç duyurusunda bulunmuştu.
Karadayı, denetimli serbestlik kapsamındaki ilk imzasını bu sabah Kadıköy'deki İskele Karakolu'nda attı. (AS)