Yetkililerin hedefindeki gazeteci Kara, "Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda attığı sevindirici adımları ümit dolu gözlerle izledim" dediği yasal reformları "Detaylara gizlenmiş intikam" olarak değerlendirdi.
"Ümit dolu gözlerle izledim ama..."
Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda attığı sevindirici adımları ümitle dolu gözlerle izlediğini belirten gazeteci, "RTÜK Kanunu'nda yapılan değişiklikleri görünce gülümsemem yüzümde dondu kaldı" diyor.
Gazeteci Kara'nın yeni düzenlemelerle ilgili görüşleri şöyle:
* Belli ki bu kanunlar için el kaldıranlar her zaman olduğu gibi aydınlığa doğru atılmış adımları gene içlerine sindirememişler ve Kürtçe yayın konusundaki ilerlemeye karşılık Basın Kanunu'na birkaç intikam ve sansür aracı gizlemeyi becermişlerdi.
Savcıların eline silah
* İşin en ilginci de bu maddelerin hali hazırda yargılanmakta olduğum davaların konularıyla birebir örtüşmesiydi. Hani biraz burnu büyük biri olsam Datça devlet erkanından sonra Ankara devlet erkanı da aynı yolda diye düşünecektim.
* Defter tutmadı diye 100 milyar ceza verilebilmesini, büroyla ilgili beyanında hata çıktı diye gene on milyarlarca cezayı savcı beylerin eline bir silah olarak tutuşturan zihniyet belli ki özgür basın yolunda döşenen her taşa karşılık bir başka taşı söküyordu.
"Sahipsiziz"
* Yeni RTÜK Yasası'nı çok dikkatli okumak lazım. Yerel basın olarak bizlerin ne avukatları, ne yüz milyarlık cezaları ödeyecek trilyonları ne de hapse girince sahip çıkacak çevresi var.
* Bu kanun doğrudan bizleri ezmeyi hedeflemekte. Ne yazık ki büyük basın için bu maddeler file sinek ısırığı gibi geliyor.
* Oysa tek bir mahkemeyle bile bir kasabanın sesini kesebilecekler.
"Sansürcü, intikamcı zihniyet"
* Duyarlı arkadaşları göreve çağırıyorum; bu sansürcü ve intikamcı zihniyeti teşhir edelim!
* Yerel basın susturulursa Anadolu'nun sesi İstanbul medyasına ne kadar ulaşabilir ki?
* Kendi davalarımdan biliyorum, bu yasaya göre ceza toplamım 500 milyar civarında oluyor ve elbette ödemem mümkün değil.
* Hapis karşılığı kaç sene merak ediyorum, 100 sene mi, 200 sene mi? Kürtçe yasağı kalktı diye alkışladığımız yasanın satır aralarını çok iyi okumak zorundayız. Bu kafalar aynı kafalar ve bize çok iş düşüyor.(EÖ/NM)