Başta 8 bin Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı olmak üzere Bosna'da on binlerce kişinin öldüğü şiddet olaylarını organize etmekle suçlanan Radovan Karadzic'in (Karaciç) Eski Yugoslavya İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanması başladı.
Mahkeme Karaciç'i 1922-1995 arasında Bosna'da soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar işlediği iddiasıyla yargılıyor.
Karaciç, Lahey'de dün (31 Temmuz) görülen ilk duruşmada, suçlamalarla ilgili yorumda bulunmayacağını, iddianameyi iyice inceleyeceğini açıkladı. Davada ikinci duruşma 29 Ağustos’ta yapılacak.
Kardeşi Luka Karaciç de Rusya merkezli İzvestiya gazetesine verdiği demeçte, abisinin olası bir tutuklanmaya karşı çok daha önceden kapsamlı savunmasını hazırladığını ve her şeyin iyi bir şekilde sonuçlanacağına inandığını söyledi.
Hollandalı yargıç Alphons Orie’nin, "Bu ilk duruşmada Konsey tarafından temsil edilmemek kendi seçiminiz mi?" sorusuna Karaciç "Benim görünmez bir danışmanım var, ama kendi kendimi temsil etmeye karar verdim" dedi.
Karaciç'in bir sonraki duruşmanın yapılacağı 29 Ağustos tarihine kadar, yani 30 gün içinde hakkındaki suçlamaları kabul ya da reddettiğini bildirmesi gerekiyor.
63 yaşındaki Karaciç 13 yıldır aranıyordu. 21 Temmuz'da Belgrad'da yakalanmış; 30 Temmuz'da sabaha karşı Lahey'e nakledilmişti.
"Yakalanmam hukukdışı"
Karaciç, duruşmada yakalanmasının hukukdışı bir şekilde gerçekleştiğini, kaçırılıp üç gün alıkoyulduğunu, haklarının kendisine bildirilmediğini, telefonla görüşmesine, hatta cep telefonundan mesaj çekmesine izin verilmediğini anlattı.
"Holbrook güvence vermişti"
Karaciç, Bosna savaşını sona erdiren Dayton Anlaşması için müzakereleri yöneten ABD'li diplomat Richard Holbrook'un kendisine gözlerden uzaklaşıp ortadan kaybolması durumunda kendisine yargılanmayacağı güvencesi verdiğini söyledi. " Holbrook hala ölmemi istiyorsa ve bu mahkemede ölüm cezası olmadığına hayıflanıyorsa, kolunun bana burada ulaşabilecek kadar uzun olup olmadığını bilmek istiyorum" dedi.
Holbrook bu iddiayı yalanladı; Reuters'a yaptığı açıklamada, "Karaciç'in sözlerindeki doğruluk payının sıfır olduğunu" söyledi. "Kendisiyle böyle bir anlaşma yapmam ahlak dışı olurdu, etik olmazdı. Kesinlikle böyle bir şey yok" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Holbrook’un geçmişte de bu iddiaları reddettiğini açıkladı. (TK/EZÖ)