Sezgin Karateke, Denizli'nin Honaz ilçesinin Karaçay Beldesi Belediye Başkanı. Binlerce belediye başkanı arasında 18 kadın başkandan biri. 55 yaşında. Emekli ebe hemşire. 17 yılda 500'e yakın çocuk doğurtmuş. 1993'te emekli olmuş.
1995'te Karaçacay belde statüsü kazanınca eş, dost Karateke'ye "İlla belediye başkanı ol" demişler.
"Eşim öğretmendi, 11 yıl önce kaybettim. 1995'te daha çocuklar küçüktü, aday olmadım" diyor. 2004'te Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) aday olmuş.
Karateke "Doğumlara katılmıyorum ancak hâlâ enjeksiyon işlerini, pansuman işlerini yaparım. Gecem gündüzüm yoktur benim. Rahatsızlanan bir hastayı kendim ile ya da ilçeye götürürüm" diyor.
"Bizim sorunlarımız daha çok maddi..."
Oğlu 24 yaşında, Çanakkale'de askerde, kızı 28 yaşında Açıköğretim'de okuyor.
"Kadın olarak belediye başkanlığında aday olmak zor muydu?" diye sorduk, "Kendisinin kadın olduğu için bir ayrımcılığa uğramadığını, bir zorlukla karşılaşmadığını ancak siyasette erkeklerin, kadınların ön plana çıkmasını engellediğini" söyledi.
"Bir kadın olarak belediye başkanlığı yapmak zor oldu mu" diye sorduk, "Bizim karşılaştığımız zorluklar, maddi zorluklar. Hiçbir konuda erkek-kadın ayrımı düşünmüyorum... Daha önce 1999'da Doğru Yol Partisi (DYP) meclis üyesi seçilmiştim, belediye kurallarını biliyordum, benim için zorluğu olmadı" dedi.
"Kadınların siyasette önü kesiliyor ama oralara girmeyelim"
Sezgin Karateke, kadın-erkek ayrımından çok sözetmek istemez gibi görünürken dayanamayıp bir cümlecik kurdu laf arasında:
"Kadınları siyasette önlerinin kesilmesinin sebepleri var ama şimdi oralara girmeyeyim. Önce ailelerde kadınlara yer verilmesi gerek, sonra çevre, sonra siyaset."
"Ben" diyor; "Kadın-erkek eşitliği olsun, ayrım yapılmasın diye gücüm yettiği kadar çalışıyorum. Kahvelere gider otururum, genç kadınları da çağırırım, onların gelme imkanları az da olsa. Çekinirler biraz. Ama ben hiç çekinmem."
Karaçay'da geçim kaynağı büyük oranda ziraat ve tarımcılık. Karateke "Gençlerin de çoğunlukla organize sanayi ve tekstilde çalıştığını, kadınların da bağ bahçe işlerinde çalıştığını" söylüyor.
"Bağda bahçede kadınlar çalışıyor, para erkeklerin eline mi gidiyor?" diye sorunca "Yok ortak kullanılıyor" diyor.
Karateke "Karaçay'ın en bütük sorununun il ve ilçelere yol sorunu olduğunu" vurguladı: "Yol var da tam yeterli değil, gelir kısıtlı yolları yapamıyoruz."
10 çalışandan biri kadın
Belediyede 10 kişi çalışıyormuş, altı memur, iki şoför, üç geçici işçi. Bu 10 kişiden yalnızca biri kadın.
Karaçay artık belediye olmayacak
Karaçay bir sonraki seçimde artık belediye olmayacak, nüfusu iki binin altında. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarının açıklanmasının ardından nüfusu iki binin altına düşen belediyeleri kapatmaya karar verdi çünkü.
Sezgin Karateke bundan ötürü epey keyifsiz.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kararına göre 283 ilk kademe belediyesinden 34'ü ilçe haline getiriliyor. 241'i en yakın ilçeye mahalle oluyor, sekizi büyükşehir dışına çıkarılıyor. (NZ/GG)