‘Dünyada Bir Hayalet Dolaşıyor’ başlığıyla ve Adorno’nun ‘bilim itaatsiz olan ihtiyaç duyar’ sözlerini şiar edinerek 3 Eylülde başlayan Karaburun Bilim Kongresi 7 Eylülde sona erdi.
Karaburun Yarımadasında dokuzuncu kez düzenlen kongrede; üç ayrı salonda eş zamanlı olarak; 10’da, 13.30’da, 16’da düzenlenen oturumlarda: Ortadoğu’dan, Rojova’dan, Filipinler’den Çin’den Kadifekale’ye; Soma katliamından, Gezi isyanı şarkılarından, gerilla tiyatrosundan, internet yasaklarından “akademik köleliğe”; dünyayı dolaşan hayaletlerin peşine düşüldü.
İktidar, sınıf, sermaye, emek, milliyetçilik, ulusalcılık, küresel kriz, kent, mekan, göçmen, mülteci, sivil itaatsizlik, teknoloji kavramları tartışıldı.
Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifinin, cezaevindeki siyasi mahpuslara göndereceği kitaplar, sayfalarına güzel dilekler yazılarak paketlendi; Jineoloji (Kadın Bilimi) Çalışma Grubu, Öykü Atölyesi, Çocuk Atölyesi, sergiler ve belgesel gösterimleri ve Praksis’in ‘Şairlerimizden Şarkılar’ konserinde umutlar tazelendi.
Viranşehir (Emrullah Cin), Seferihisar (Tunç Soyer), Nilüfer (Mustafa Bozbey) Belediye başkanları yerel yönetim anlayışlarını ve projelerini anlattı; Fatsa Belediyesi Halkla İlişkiler eski müdürü Ahmet Özdemir, katılımcı olmanın önemini gündeme taşıdı; Yoğurtçu Parkı aktivistleri ise ‘Gezinin Bakiyesi’ olan deneyim ve kavramlardan hareketle işgal evlerini, yaşadıklarını ve sorunlarını aktardı.
Ercan Kesal, Nilgün Toker, Garo Paylan’ın kendi hayaletlerine dair anlattıklarıyla kongre sona erdi. (Gİ/ÇT)