6 Nisan 1909'da öldürülen ilk gazeteci Hasan Fehmi'nin ölüm günü, 1997'den beri "6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü" olarak anılıyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) öldürülen gazeteciler listesine göre, 1909'dan günümüze toplam 62 gazeteci öldürüldü.
Basın tarihinin kara yılı olan 1992'de ise 14 gazeteci öldürüldü. Öldürülenler arasında 17 yıl aradan sonra tekrar yayına başlayan "Özgür Gündem" gazetesinden dört gazeteci var. Yeterince gündeme getirilmeyen 1992'de yaşanan 14 gazeteci cinayetini bir kez daha hatırlatıyoruz:
1992'de öldürülen gazeteciler
Yahya Orhan (Özgür Gündem)
Yahya Orhan Batman Gercüş'te, muhabir olarak çalışırken 31 Temmuz 1992'de evinin önünde kurşun yağmuruna tutuldu; 28 yaşındaydı.
Hüseyin Deniz (Özgür Gündem):
Hüseyin Deniz, Özgür Gündem Forum köşesinde yazıyordu; 9 Ağustos 1992'de, Urfa Ceylanpınar'da işine giderken kafasına ateş edildi, 10 Ağustos'ta Urfa Devlet hastanesinde öldü; 36 yaşındaydı.
Musa Anter (Özgür Gündem)
Musa Anter'in Özgür Gündem'e yazılar yazarken 20 Eylül 1992'de Diyarbakır Seyrantepe semtinde bir JİTEM elemanı tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Mardin, Nusaybin Zivingé köyü doğumlu Anter öldürüldüğünde 72 yaşındaydı.
Hafız Akdemir (Özgür Gündem)
Özgür Gündem gazetesi Diyarbakır muhabiri Hafız Akdemir evinden gazete bürosuna giderken 8 Haziran 1992'de başına sıkılan kurşunla öldürüldü, 28 yaşındaydı
Cengiz Altun (Yeni Ülke)
Yeni Ülke Gazetesi Batman Muhabiri Cengiz Altun, gazetenin bürosuna giderken, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Batman'da Altun'un anısına 2007'de "Şehit Gazeteci Cengiz Altun Parkı" açıldı.
Halit Gürgen (2000'e Doğru)
2000'e Doğru gazetesi muhabiri Halit Güngen, 18 Şubat 1992 akşamı derginin Diyarbakır bürosunun içinde öldürüldü. İki gün önce yazdığı "Hizbullah Çevik Kuvvet'te eğitiliyor" gazetecinin son haberi oldu.
İzzet Kezer (Sabah)
Sabah gazetesi muhabiri Kanlı Newroz'dan iki gün sonra Cizre'de 23 Mart 1992'de öldürüldü. Sokağa çıkma yasağı olan Cizre'de, çığlık sesleri duyan Kezer gazeteci arkadaşlarıyla birlikte ne olduğunu öğrenmek için dışarı çıktı. Elinde beyaz bayrak olmasına ve gazeteciyiz diye bağırmasına rağmen güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldü. 38 yaşındaydı.
Namık Tarancı (Gerçek)
Gerçek Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Namık Tarancı'nın, 21 Kasım 1992'de, sabah evinden çıkarken Kahveönü Durağı'nda Hizbul-kontra tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Veysel Otunç tarafından kaleme alınmış "Fırtınaydı Hazan Bir Militan ve Gazeteci Namık Tarancı" adlı kitap, mücadele arkadaşlarının "Kaptan" olarak andığı Tarancı'yı mücadele arkadaşlarının kaleminden anlatıyor.
Bülent Ülkü (Körfeze Bakış)
Körfeze Bakış gazetesi sahibi ve yazı işleri müdürü Bülent Ülkü'nün kontrgerilla tarafından kaçırıldıktan sonra, 31 Mart günü Bursa-Uludağ yolunda işkence edilmiş, gözleri bir bezle kapatılmış ve kafasından kurşunlanmış olarak bulunduğu iddia ediliyor.
Mecit Akgün (Yeni Ülke)
Yeni Ülke gazetesi muhabiri Mecit Akgün, Nusaybin'de 2 Haziran 1992'de muhbir olduğu gerekçesiyle PKK tarafından öldürüldü.
Çetin Ababay (Özgür Halk)
Özgür Halk gazetesi muhabiri Çetin Ababay'ı 29 Temmuz'da Batman'da evine giderken Kontr-Gerillanın öldürdüğü iddia ediliyor.
Yaşar Aktay (Serbest)
Serbest gazetesi muhabiri Yaşar Aktay, 9 Kasım 1992'de Diyarbakır Hani'de öldürüldü.
Hatip Kapçak (Serbest)
Serbest gazetesi muhabiri Hatip Kapçak, Mardin Mazıdağı'nda 18 Kasım 1992'de öldürüldü.
Mehmet Sait Erten (Azadi)
Azadi gazetesi muhabiri Mehmet Sait Erten, Diyarbakır'da 1992'de öldürüldü.(NV/EÖ)