Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Türkiye'nin Mayın Yasağı Sözleşmesi'ne Taraf Devletler 12. Toplantısı’nda Başkanlık Ofisi'ne sunacağı raporu Taksim Hill Otel'de düzenlediği toplantıda kamuoyuna açıkladı.
2004'te Mayın Yasağı Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye, 2014'e kadar topraklarındaki tüm mayınları temizleme yükümlülüğünü yerine getiremeyeceğini belirterek sekiz yıllık uzatma talebinde bulundu.
"Uzatma süresi de taahüt içermiyor"
Girişim, Türkiye'nin uzatma talebinde yer alan sekiz yıllık zaman çizelgesinde "önceden tahmin edilmiş olduğunu” ve “ihale sürecinde ve arazideki temizleme çalışmalarında yaşanacak ilerlemeye ilişkin beklemelere göre değişime tabi” ifadelerine yer verildiğini belirterek bu sürenin ciddi bir taahüt içermediğini ifade etti.
Türkiye'nin bu uzatılmış son tarihe uymak için tüm gerekli çabaları yerine getirmesi gerektiğini belirten girişim temizleme işlemlerine yerel nüfus üzerinde en büyük etkide bulunan alanlardan başlanması gerektiğini ve mayınlı olduğundan şüphelenilen alanların temizlenmesi işlemine dair planların netleştirilmesini talep etti.
En az 214 milyon metrekarelik mayınlı alan
Türkiye'nin mayınlarla ilgili sunduğu yıllık rapordaki bilgiler şöyle:
* Türkiye'nin 1955 ile 1998 yılları arasında sınırlar boyunca ve sınırlar dışındaki belli bölgelere antipersonel kara mayını döşendi.
* Suriye, Irak, İran ve Ermenistan sınır bölgelerinde yer alan Ardahan, Ağrı, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Van, illerinde 906 bin 497 adet antipersonel mayın var.
* Sınır bölgeleri dışında, Ardahan,Batman,Bingöl,Bitlis,Diyarbakır,Hakkari, Mardin, Siirt, Şırnak,Tunceli ve Van illerinde, askeri tesislerin etrafında 97 bin 446 adet antipersonel mayın var.
* Ayrıca, Hakkari, Şırnak ve Van illerinde, kazalar meydana geldiği için mayınlı olduğundan şüphelenilen 346 bölge bulunuyor.
* Mayınlı olduğu bilinen alanlar 214 milyon 732 bin 307 metrekare, mayın olduğundan şüphe edilen alanları büyüklüğü ise bilinmiyor.
* 2004 ile 2012 yılları arasında, toplam 1050 asker ve sivil (882 asker, 168 sivil) kara mayınları nedeniyle ya yaşamını yitirdi ( 260 asker, 56 sivil) ya da yaralandı (622 asker, 112 sivil).
Ekonomik kalkınmayı da etkiliyor
Raporda, tarım amaçlı kullanılacak arazinin, Suriye sınırındaki toplam mayınlı arazinin yüzde 80'ini oluşturduğuna dikkat çekilerek kara mayınlarının ekonomik kalkınmayı ve arkeolojik çalışmalar gibi akademik araştırmaların yapılmasını da engellediği belirtildi.
"Temizleme faaliyetlerinin başladığı 1998'den bu yana, Suriye sınırında 974 anti-tank mayını ve 760 anti-personel mayını imha edildi. Böylece, 1.150.297 metre karelik bir alan mayınlardan temizlendi. Mayın temizleme faaliyetleri için ise 63 milyon 191 bin 747 TL harcama yapıldı."
Toplantıyı düzenleyenler:
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, İstanbul Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, Sosyal Demokrasi Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Greenpeace-Akdeniz. (NV)
Raporla ilgli detaylı eleştirilerin yer aldığı basın açıklamasının tamamına ulaşmak için tıklayınız.