ÖSYM'nin yayınladığı 2020 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda İstanbul Üniversitesi'nden sonra Ankara Üniversitesi'nde de açık öğretim psikoloji programının açılacağı açıklanmış, Türk Psikologlar Derneği (TPD), her iki karar için de dava açmıştı. Öte yandan öğrenciler ve psikologlar her gün Twitter'da karara itirazlarını duyurmaya devam ederken, bir yandan da meslek yasası istediklerini vurgulamaya başladı.
TIKLAYIN - Açık öğretim psikoloji eğitimi Danıştay'da
TIKLAYIN - Açık öğretimde psikoloji eğitimi ikinci kez Danıştay'da
TPD, meslek yasasına dair taleplerini TBMM'de temsil edilen siyasi parti başkanlıklarına iletti ve isteyen herkesin de iletmesi için bir dilekçe örneği hazırlayıp web sitesine koydu.
"Yasal düzenlemelerin eksikliği hissediliyor"
Psikologların talep ettiği meslek yasasını, TPD Genel Başkanı Okan Cem Çırakoğlu bianet'e anlattı.
Meslek yasasının bir mesleğin sınırlarını en temelde düzenleyen yasalar olduğunu söyleyen Çırakoğlu, "Unvan kullanımından başlayıp psikoloğun hangi alanda ne iş yapacağına, üzerindeki denetimlerin hangi kuruluşlarca sağlanacağına, bağımsız çalışırken nasıl bir örgütlenme içinde olacağına, bu örgütlerin yetkilerinin neler olacağına kadar mesleğin icrasıyla ilgili her şeyi içeren yasalardır" dedi ve şöyle devam etti:
"Biz de bunu uzun süredir talep ediyoruz. Çünkü Türkiye'de psikolojinin gelişimi ne yazık ki yasalardaki ilerlemeyle paralel olmadı. Türkiye’de 90’ların ortasında 8 tane psikoloji bölümü varken şu anda 100’ün üstünde. Fakat bu kadar meslek erbabının ve meslek elemanının piyasaya çıkmasına, işlere güçlere başlamasına rağmen nasıl çalışacağı yasalarda düzenlenmedi. Her geçen gün daha büyük bir grup oluşuyor ve yasal düzenlemelerin eksikliği daha fazla hissediliyor.
"Temel arzumuz bu. Kamuda çalışanlar için şöyle bir durum var, her bakanlığın psikologlarla ilgili yönetmelikleri var ama bunlarda psikogların yaptığı işi tam olarak iyi tarif etmiyor.
"Bu yasanın özellikle örgütlenme ve meslek odaları oluşturma, bunların nasıl faaliyet göstereceğini belirleme gibi birçok avantajı olacak. Bizim için kritik olan şey şu: İstediğimiz şey herhangi bir meslek yasası değil, istediklerimize cevap verebilecek ve bu alanın gerekliliklerini de koruyarak çıkarılmış bir meslek yasası istiyoruz."
"Kapsamlı bir psikologluk meslek yasası istiyoruz"
Çırakoğlu, meslek yasasında yer almasını istedikleri maddeleri şöyle sıraladı:
"Yetilerimizin, mesleki uygulamaların, alanımızda yapılacak olan sınır ihlallerinde cezai işlemlerin iyi tarif edilmesini istiyoruz. Bunların hepsi, kapsamlı bir psikologluk meslek yasasının içinde olsun istiyoruz."
Türkiye’deki belirli dönemlerdeki hükümetlerin, bir araya gelinmiş meslek yapılarını bir muhalefet unsuru gibi algıladığını ve bundan dolayı çok arzu edilmediğini, bunun da en büyük sıkıntı olduğunu söyleyen Çırakoğlu, şöyle devam etti:
TIKLAYIN: "Psikoloji, açık öğretim diplomasına emanet edilemez"
"Dolayısıyla meslek yasalarının bağımsız olarak çıkarılmasına hükümetler çok taraftar olmuyor. Bir de Türkiye'de psikologların konumunu paylaşan başka meslek grupları da var. Bunlardan birine hak vermek, diğerlerine de hak getireceği için, herhalde bundan da hoşlanmıyorlar. Fakat hepimizi ve yakın meslek gruplarını içeren bir üst çerçeve yasaya da henüz adım atmış değiller.
"İhlaller, tacizler ve sahterkarlıklarla karşılaşıyoruz"
"Bu yasalar olmadığı sürece, eğitimimizden mesleki uygulamalarımıza kadar her şeyde ihlallerle karşılaşıyoruz, tacizle, sahtekarlık, dolandırıcılıklarla karşılaşıyoruz. Bu durumlarda da sırtımızı dayayabileceğimiz güvenilir yasalarımız olmadığı için zor durumda kalıyoruz.
"Bunun en iyi örneği de sahte psikologlar. Ayrıca insanlar unvan kullanmadan psikoloji alanının içine giren ve uygulamaları da içeren birçok konuda ahkam kesebiliyor. Öyle bir durumda da biz bu mesleği koruyamıyoruz. Sadece sahte psikolog meselesi de değil yani.
“Her gün yeni uygulamalar çıkıyor. Dolayısıyla yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor fakat yasalar bu konuda çok geriden geldiği için, çok fazla boşluk oluşuyor. Art niyetli insanlarda bu boşluğu hızlıca dolduruyorlar."
TPD'nin meslek yasası teklifi için hazırladığı dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
(SO)