Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak milletvekili, avukat Hasip Kaplan, "Büyük Daire nihai kararını açıklayana kadar hükümetin dostane çözüm, uzlaşma, savunmasını geri çekme ve yeni savunma hazırlama şansı var" diyor.
"Dostane çözüm, hükümetin sözleşmeye saygı temelinde bazı adımlar atacağını taahhüt etmesidir.
"Dostane çözüm için hükümetin, yaşama hakkının güvence altına alınması, adil yargılamanın yapılması, sorumlu olanların sorumluluğuna gidilmesi, olayın aydınlığa çıkartılması, azınlıklara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması gibi, davaya konu ihlallerin ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunulacağını taahhüt etmesi gerekir."
Kaplan'ın bianet'e verdiği bilgiye göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2. Dairesi'nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından taraflar Büyük Daire'ye başvurabilir ve hukuki süreç Büyük Daire'nin nihai kararı açıklanana kadar tamamlanmış sayılmaz.
Karar 14 Eylül'de açıklanacak
AİHM 2. Dairesi, Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmeden bir hafta önce açtığı ve ölümünün ardından ailesinin "yaşama hakkının ihlali" gerekçesiyle yaptığı başvuru ile birleştirilen davaya ilişkin müzakeresini tamamlamıştı.
Mahkemenin Türkiye'nin mahkumiyeti yönünde karar aldığı belirtilmiş, Dink ailesinin avukatları da gerekçeli kararın 14 Eylül'de açıklanacağına ilişkin resmi tebligatın ellerine ulaştığını bildirmişti.
Dava sürecinde, hükümetin savunmasında Dink'i suçladığı, "halkı tahrik ettiğini" ve "yazısının nefret söylemi oluşturduğunu" öne sürdüğü ortaya çıkmıştı.
Hükümet Dink'e verilen cezanın meşruluğunu savunmak için Kühnen davasını, bir neo-Nazi'nin Almanya'da mahkum edilmesinin AİHM tarafından uygun görülmesini örnek vermişti.
"Devlet rahatsızlığını resmen gösterebilir"
Kaplan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye'nin dava dosyasındaki savunmadan rahatsızlıklarını dile getirdiklerini hatırlatıyor.
"Şimdi bunu resmen gösterme ve hatayı telafi etme şansları var" diyen Kaplan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Bunun için hükümetin tebligatı aldıktan sonra Büyük Daire'ye başvurması, Hrant Dink'i koruyamadığını resmen beyan etmesi, güvenlik zaafını kabullenmesi bekleniyor. Hükümet nezdinde süren çalışmalar da Türkiye'nin bu yöntemi benimseyeceğini gösteriyor."
AİHM İç Tüzüğü uyarınca, tarafların AİHM kararlarının açıklanmasından sonraki üç ay içinde Büyük Daire'ye itiraz etme hakları bulunuyor. Dosyaya ilişkin hukuki süreç, Büyük Daire nihai kararını açıklayana kadar tamamlanmış sayılmıyor. Büyük Daire'nin hükmüyse nihai karar sayılıyor. (BB)