Uluslararası Sağlık Politikaları Birliği (IAHP) 1977 yılında kurulmuş bir bilimsel, siyasi ve kültürel bir örgütlenme. Halk sağlığı konularında bilimsel değerlendirmeler ve sağlık politika konularında uluslararası karşılaştırmalar ve tartışmalar için bir forum oluşturma amacı ile oluşturulmuş. Günümüzde pek çok konuda tanık olduğumuz "uluslararası ağ"lar dan birisi.
IAHP "sağlık hizmetlerinden yararlanmayı" bir sosyal ve siyasal bir hak olarak tanımlıyor ve buna yönelik olarak hizmetin sunulmasını istiyor. Bu doğrultuda sağlık alanındaki eşitsizliklere ve toplumların/insanların yaşadıkları zorluklara karşı kuvvetli bir sosyal dayanışmayı geliştirmeyi hedefliyor. En çok önemsediği nokta ise sağlık politikalarının kuramı ve pratik uygulanması arasındaki ilişkiyi çözümlemek.
Birlik bünyesinde "çok yönlü, çok disiplinli" bir çalışma gerçekleştiriliyor, bu nedenle sosyal tıp, çevre ve iş sağlığı, epidemiyoloji, tıbbi sosyoloji, sağlık politikası, araştırma, tıbbi antropoloji ve sağlık ekonomisi gibi halk sağlığını ilgilendiren pek çok disiplinden ve alandan bilim insanları, sağlık çalışanları ve çeşitli örgütler ve aktivistler birlik içinde yer alıyor. Tüm dünyada çeşitli kuruluşlar ve üniversitelerde çalışan IAHP üyeleri var.
Sağlığın kuramsal ve pratik boyutu
Birliğin ana faaliyetlerinden birisini düzenli konferanslar ve seminerlerin gerçekleştirilmesi oluşturuyor. Düzenlediği toplantılarda konuların geniş bir yelpazede ve genellikle pratik boyutlarıyla ele alınması öncelikleri arasında yer alıyor. Bu arada farklı ülke deneyim ve pratiklerini de bir merkezde toplayarak halk sağlığı çalışmaları ve sağlık politikası alanındaki araştırmacıların ve insanları hem bir araya hem topluyor hem de önemli bir kaynak oluşturuyor. Kuzey ve Güney, Doğu ve Batı arasında diyaloğun sağlanması için çaba sarf ediyor. Bu nedenle çeşitli bölgesel alt yapılar oluşturulmuş durumda.
Avrupa'da faaliyet gösteren bölümün son olarak 19 Haziran 2009'da yapılan 14. Avrupa Konferansı'nda belirlenmiş ve bu toplantıda, TTB'nin şu anda ikinci başkanlığı görevini üstlenmiş olan Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, daha önce ülkemize gelen İngiliz John Lister ile birlikte iki başkan yardımcılığı görevinden birisini üstlenmiş durumda. Birliğin genel başkanlığını bu dönemde Yunanistan'dan Alexis Benos üstleniyor.
16. Uluslar arası Sağlık Politikaları Konferansı
Bu uluslar arası birlik Türkiye'de ilk kez resmi bir konferans düzenliyor. Türk Tabipleri Birliği(TTB) "Kapitalizmin Krizi ve Sağlık" başlığı altında toplanacak bu konferansa, Çankaya Belediyesi'nin de desteğiyle ev sahipliği yapıyor.
29 Eylül akşamında saat 17:00'de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açılacak olan "Kapitalizmin Krizi ve Sağlık" başlıklı konferansın açılışında TTB Merkez Konseyi Başkanı ErişBilaloğlu, IAHPE Başkanı Alexis Benos ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın yapacağı konuşmalardan sonra Prof. Dr. Korkut Boratav "Kapitalizmin Krizinin Ekonomik Analizi", Almanya'dan Hans-Ulrich Deppe de "Kriz, Ticarileşme ve Hasta Hekim İlişkisi" birer konferans sunacaklar.
Ülke deneyimleri ve dünyanın sağlığı
30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında sürecek olan konferansta pek çok ülkeden gelen konuşmacıların gerçekleştirecği çok sayıda konferans, panel, sunum bulunuyor. Konferansta simultane çeviri yapılacak, kayıt ücretsiz olacak ve herkese açık olacak.
Konferans programında yer alan bazı konu başlıkları ve konuşmacılar şunlar:
"1980 Sonrası Sağlık Reformları, Sağlık Reformu Pandemisi: Neden ve Nasıl? Sağlığın Ekonomi Politiği" Onur Hamzaoğlu-Türkiye; "Küresel Sağlık Yönetişimi Reformu: Dünya Sağlık Asamblesi'nin yeri ne özel sektör-IMF-DB-STK'lardan oluşan bir güçlü üst yapımı?" Garance Upham-Fransa; "Sağlık Sektöründe Piyasalaşma Örnekleri" Kayıhan Pala-Türkiye; "Neoliberal Politikalara Karşı Mücadele için Dayanışma" Alicia Stolkiner-Arjantin. Birliğin başkanı Yunanistan'dan Alexis Benos da "Uluslararası kar etme barbarlığını defetmek için uluslararası bir harekete ihtiyaç var: Halkın Sağlığı Hareketi Bakış Açısı"nı anlatacak.
Konferans sırasında Sağlık Reformu gerçekleştirilen çeşitli ülkelerde yaşanan örneklerde tartışılacak. Bu ülkeler arasında İngiltere, Malezya ve Yeni Zelanda, Belçika, Almanya, Yunanistan, Filistin, Türkiye, Yunanistan'dan katılan katılımcılar şu anda bu ülkede yaşanan ciddi kriz ortamında gerçekleştirilen sağlık reformuna ve sonuçlarına ilişkin bilgi verecekler.
Konferanstaki tüm oturumların tabip.tv adresinden hiçbir programa ihtiyaç duymadan canlı olarak izlenebileceği duyuruldu. Ayrıca konferans sırasında IAHP'nin genişletilmiş bir genel üye toplantısı da yapılacak. (MS)
Konferansın Programına buradan ulaşabilirsiniz.