Bursa Sendikalar Birliği ile merkezi Almanya'da bulunan Çağdaş Teknoloji Limited Şirketi'nin birlikte düzenlediği "Krizin Dünya ve Türkiye'deki Etkileri " konulu seminer uluslararası katılımla Milli Eğitim Salonu'nda gerçekleştirildi.
Petrol-İş Şube Başkanı Nuri Han , 1990'ların ortalarında IMF politikalarıyla enflasyon oranının yüzde 1'lere indirildiğinin söylendiğini hatırlattı. "Ama Arjantin'in bugün krizin, işsizliğin, yoksulluğun, iflasların had safhaya geldiği bir ülke durumunda," dedi.
Krizler öncesinde Türkiye'de de enflasyonun yüzde 15'lere düşeceğinin IMF raporlarında ilan edildiğini hatırlatan Han, "2001 Şubat'ındaki ciddi kriz küresel politikaları yerle bir etti. Türkiye'nin küreselleşmeye tabi olduğu son 13 yılda 4 büyük kriz yaşandı," dedi.
Küreselleşme ve adaletsizlik
SES Bursa Şube Başkanı ve KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Çetin Erdolu da sermayenin emeğe saldırılarının "acımasız "lığını vurguladı.
Dünyada 3 milyar kişinin günlük kazancının 2 doların altında kaldığını belirten Erdolu bu eşitsizliğin küreselleşme ile bağlantılı olduğuna dikkat çekti: "Dünyanın en zengin insanının sahip olduğu servet, 2.5 milyar insanın toplam gelirinden daha fazla. Bütün bu yaşananların adı; savaştır, işsizliktir, baskıdır, terördür, açlıktır, yasaktır, özelleştirmedir, yağmadır, talandır. Bu yaşananların kocaman harflerle yazılması gereken adı; küreselleşmedir.
Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Selçuk Göktaş ise, serbest bölgeleri işçi sınıfı ve emekçilerin daha fazla sömürüldüğü yerler olarak tanımlayarak, "Bu yetmiyormuş gibi şimdi de sıra, aslen 'serbest bölge' olan nitelikli sanayi bölgelerinde" dedi. Türkiye'nin bir serbest bölge haline getirilmek istendiğini ileri süren Göktaş, "Bunu yapmak isteyenlere 'hodri meydan' demek, topyekün mücadele yürütmek zorundayız" dedi.
DİSK Marmara Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaman da, TBMM'de çıkarılan yasaların birinin bile işçi lehine olmadığını ve işçilerin iş güvenliğinin bulunmadığını belirterek, " Artık salonlardan alanlara taşınmamız gerekiyor," dedi.
"Neo-liberalizmin iflası"
Toplantıya katılanlardan merkezi Almanya'da bulunan Uluslararası Eğitim Birliği Bürosu (TIE) Sorumlusu Jens Huhn da gelişmelerin neo-liberal modelin iflasını gösterdiğini vurguladı.
Huhn, sermayenin büyüme isteği nedeniyle talebin ötesinde aşırı üretim yaptığını ve daha fazla sermaye ile daha az kâr oranı elde edilmeye başlandığını saptadı ve şunları söyledi: "Neo liberal politikaların zora girmesi sonucu, sermaye dünyada kendine daha elverişli alanlar aramaya başladı. Sermaye, üretim alanlarından çekilip spekülasyon alanlarına girdi . Sermaye grupları artık, daraltılmış bir üretimle mevcut gücünü korumaya çalışıyor. Tüm bu gelişmeler nedeniyle dünyada devletler ve belli gruplar ile diğer yerler ve gruplar arasında mücadele yaşanıyor."