İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch / HRW) bugün yayınladığı raporda, Somali 'de, 2011 yılından bu yana kıtlıktan ve silahlı çatışmalardan kaçarak başkente ulaşan yerinden edilmiş kişilerin, devlet güvenlik güçleri ve silahlı grupların tecavüz, fiziksel şiddet ve her tür kötü muamelesine maruz kaldıklarını ortaya koydu.
HRW Somali’nin yeni hükümetine Mogadişu’daki yerinden edilmiş halkın koruma ve güvenliğinin hemen sağlaması yönünde çağrıda bulundu.
HRW’nin hazırladığı “Kapı Bekçilerinin Rehineleri: Somali, Mogadişu’daki Yerinden Edilmiş Kişilere Yönelik Kötü Muameleler” başlıklı raporda, 2012 boyunca yerlerinden edilip Mogadişu’ya gelen gruplara yönelik fiziksel saldırı, seyahat kısıtlaması, yiyeceklere ve barınmaya erişimin engellenmesi ve mensup oldukları kabileye dayalı ayrımcılık gibi hak ihlalleri yer alıyor.
70 kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan rapor devlet güçleri, milisler ve özellikle “kapı bekçisi” denen kamp yöneticilerinin göç etmek zorunda kalan topluluklara nasıl saldırdıklarını gözler önüne seriyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Afrika Direktör Vekili Leslie Lefkow yaşananları şöyle ifade ediyor.
“Çatışma ve kıtlıktan kaçıp Mogadişu’ya gelen yerinden edilmiş Somalililer güvenli bir sığınak yerine düşmanlık ve tacizle karşı karşıya kaldı.
“Yeni Somali hükümetinin bir an önce yerinden edilmiş kişilerin korunma koşullarını iyileştirmesi ve ihlallerden sorumlu silahlı kuvvetler ve diğer kişilerden hesap sorması gerekiyor.”
Yardımlara el konuyor
HRW’ye göre, herhangi bir koruma olmayan kamp ortamında, hükümet askerleri ve milis gücü üyelerinin de karıştığı tecavüz ve cinsel taciz olayları yaşanıyor.
Mağdurlar adalet sistemine güvenmedikleri ve konuşurlarsa misilleme yapılacağından korktukları için şikayette bulunamıyor.
HRW çalışmalarında kampların kontrolünü elinde tutan kapı bekçilerinin ve silahlı milislerin kıtlık kurbanı kamp sakinleri için gelen gıda yardımlarına el koyduklarını da belirledi.
Yapılan görüşmelerden birinde kampta kalan biri bu durumu şöyle anlatıyor.
“Bundan daha kötüsü olamaz. Artık hepimiz tek bir şey istiyoruz; bir araba bulup köyümüze dönmek. Açlıktan öleceksem burada değil, köyümde ölürüm. Ölüm ölümdür.”
HRW’nin bildirdiğine göre, kapı bekçileri, el koyarak çıkar sağladıkları insani yardımların kesintiye uğramaması için insanların kampı terk etmelerine de izin vermiyor.
Sorumlu hükümet ve “ilgisizler”
HRW göçe zorlanmış Somalililerin korunamamış ve bu kişilerin maruz bırakıldığı taciz ve kötü muamelelerden dolayı faillerden hesap sorulmamış olmasının asıl sorumlusunun Geçici Federal Hükümet olduğunu belirtti, ama Somali’yle yakından ilgilenen bağışçı devletlerin bunları öncelikli mesele haline getirmediğini de ifade etti.
“İnsani yardım kuruluşları dahil olmak üzere tüm bağışçılar yardım gönderirken bölgedeki insan hakları ihlalleri konusunda daha sorumlu davranmalıdır.” (YY)
“Kapı Bekçilerinin Rehineleri: Somali, Mogadişu’daki Yerinden Edilmiş Kişilere Yönelik Kötü Muameleler” başlıklı rapora ulaşmak için tıklayınız.