"Olağanüstü mahkeme özelliği taşıyan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin tamamen kapatılması gerekiyor, Uygar ülkelerde bu tür ikili hukuk yaratan bu tür mahkemeler yok."
Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar, İstanbul'a üç yeni özel yetkili ağır ceza mahkemesi açılması kararını bianet'e böyle değerlendirdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da yeni mahkemeler açılmasının anayasa tartışmalarını olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 15 Temmuz'da resmi internet sitesinde İstanbul'a üç yeni özel yetkili ağır ceza mahkemesi kurulması kararını duyurdu, gerekçeyi de Ergenekon ve Balyoz gibi çok sanıklı davaların dosya yükünü hafifletmek ve yargılama sürecini kısaltma olarak açıkladı.
Bu kararla İstanbul Beşiktaş Adliyesi'ndeki 9., 10., 11., 12., 13. ve 14. nolu altı özel yetkili mahkemeye, Çağlayan Adliyesi'nde kurulacak 15. 16. ve 17. mahkemeler eklenecek, kentteki özel yetkili ağır ceza mahkemesi sayısı dokuza çıkacak.
Bayraktar: DGM'nin devamı niteliğinde
Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri, ifade özgürlüğü tartışmalarında, gazetecilerin yargılanmalarında, Hatip Dicle'nin ve diğer KCK sanıklarının yargılanma sürecinde, Hopa olaylarının ardından gelen tutuklamalarda ve Ergenekon ile Balyoz davalarında sıkça tartışma konusu olmuştu.
Hukukçular ve insan hakları örgütlerinu mahkemelerinin kaldırılmasını talep ederken, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) milletvekilleri de geçen hafta bu mahkemelerin kaldırılması için kanun teklifi vermişti.
Prof. Dr. Bayraktar, özel yetkili ağır ceza mahkemelerini kovuşturma, soruşturma, emniyet ile ilişkileri, tutuklama ve arama kararları bakımından eski devlet güvenlik Mahkemelerinin (DGM) devamı niteliğinde görüyor.
"Ergenekon ve diğer davalara bakan mahkemeler zaten var. Yeni mahkemelerin eski davayı devam ettirmesi de mümkün değil."
"Suça göre mahkeme kurulmaz"
Avukat Kozağaçlı da özel yetkili mahkemelerin "kontrol altında" gibi gözüktüğüne işaretle, "böylece iktidar yönünden yeni Anayasa'ya olan ihtiyaç giderek azaldı," diyor.
"Reform bekleyenler için bu kötü bir haber. Mevcut dosyaları buralara kaydırmak, suça göre mahkeme kurmak olur. Suça göre mahkeme kurulması Türkiye'de de uluslararası hukuk kurallarına göre de yasaktır. Suçun işlendiği sırada çalışan hakimler yerine bu davaları görmesi için olağanüstü hakimler atanması kabul edilemez."
Dink davasına yeni hakim
Ergenekon ve Balyoz davalarının görüldüğü mahkemelerdeki hakimlerin tayin ve atamayla başka görevlere getirilmesiyle boşalan yerlere de HSYK kararıyla atama yapıldı. Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'ün Bolu'ya atandı, yerine Fatih Mehmet Uslu geldi.
Balyoz davasının görüldüğü 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Savaş Çelik ve Aytekin Ozanlı; Poyrazköy davasının görüldüğü 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de Vedat Dalda görevlendirildi. Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Musat Özcan atandı. (AS)