Yükseköğretim Kurulu (YÖK) OHAL kapsamında yayılanan kanun hükmünde kararname ile kapatılan 15 vakıf üniversitesinin öğrencilerinin aynı ilde “özel öğrenci statüsü” hakkı kullanabileceğini duyurdu.
Öğrencilerin puanlarına göre yerleştirilmeleri kararı devam ediyor. Gelecek hafta tercih süreci başlayacak.
Buna ek olarak YÖK, “özel öğrenci statüsü”nün aynı ilde okuma isteğine imkan sağlayabilecek ara formül olduğunu duyurdu. Öğrenciler yerleştirildikleri üniversiteyi tercih etmeyip, aynı ilde okumak istemeleri halinde özel öğrenci statüsü ya da yatay geçiş hakkı kullanabilecek.
Özel öğrenci statüsü
Bu öğrenciler ÖSYM tarafından kayıt oldukları yıldaki puanları esas alınarak merkezi olarak yerleştirildikten sonra eğer isterlerse kapatılan vakıf yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında “özel öğrenci” statüsünde ders alabilecekler.
Öğrencilerin aldığı bu dersler yerleştirildiği üniversite tarafından sayılacak. Bu öğrenciler, özel öğrenci olarak ders aldıkları üniversitenin diplomasını değil, yerleştirildiği üniversitenin diplomasını alacak.
Yatay geçiş
Aynı zamanda öğrenciler, kurumlararası yatay geçiş yönetmeliği kapsamında, isteyen vakıf yükseköğretim kurumlarına, kapatılan üniversitesindeki “not ortalaması” ile yatay geçiş yapabilecek.
YÖK, kurumlararası yatay geçiş başvurularını bu kapsamda 31 Ağustos 2016 tarihine kadar uzattı.
Tercih ve yerleştirme
Kapatılan üniversitelerin öğrencilerine dair YÖK açıklamasından notlar:
* Kapatılan üniversitelerin öğrencileri kayıt olduğu yıl almış olduğu puanlara göre, o yıldaki, diğer üniversitelerde yer alan aynı programlara tercih yapacak.
* Gelecek hafta içinde tercih süreci başlayacak. (Tarihler daha sonra duyurulacak)
* Hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak, herkes yerleştirilecek.
* Tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya eşit olması durumunda yerleştirme yapılacak.
* Öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda ilgili yılda adayın puanından düşük veya adayın puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilecek.
* Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecek.
Ücret ödeme
*667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de yer aldığı üzere yerleştirileceği üniversiteye (devlet/vakıf fark etmez) eski ücreti ne ise ödemeye devam edecek.
* Özel öğrenci statüsündeki öğrencilerin, yerleştirildiğine mi yoksa ders alacağı üniversiteye mi ücret ödeyeceği hususunu iki üniversite kendi aralarında kararlaştıracak.
Diploma
* Tüm öğrenciler yerleştirildikleri üniversitenin diplomasını alacaklar. Diplomalarında ilk kazandıkları üniversitelere dair bilgi yer alacak.
Örnek durumlar:
YÖK, konuyla ilgili örnek durumlar sundu:
* 2013 yılında Turgut Özal üniversitesinde tarih bölümüne x puanıyla giren bir öğrenci:
2013 yılındaki kendi puanına yakın diğer devlet / vakıf üniversitelerindeki tarih bölümlerini tercih edecek.
- Tercih edilen Tarih programının 2013 yılına ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya eşit olması durumunda yerleştirilecek.
- Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı tarih programına yerleştirilecek.
* Merkezi yerleştirme sonucunda Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Tarih bölümüne yerleştirildi ama Ankara’da okumak istiyor.
Özel öğrenci statüsü hakkını kullanmak isterse;
Cumhuriyet Üniversitesi'ne kayıt olur,
Ankara’da bu statüyü kabul eden devlet (örneğin: Yıldırım Beyazıd) veya vakıf üniversitesinde (örneğin: Atılım) Özel öğrenci statüsünde ders alır, bu dersleri Cumhuriyet Üniversitesi'ne saydırılır. Diplomasını yine Cumhuriyet Üniversitesi'nden alır.
Yatay geçiş hakkını kullanmak isterse:
Kapatılan üniversitesinin bulunduğu ildeki (Ankara) isteyen vakıf üniversitelerine (örneğin: Bilkent) not ortalamalarına bakılarak yatay geçiş yapabilir. (BK)
* YÖK açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.