Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan 15 vakıf üniversitesindeki öğrenciler, akademik personel ve çalışanların uğradıkları mağduriyetle ilgili Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle de soru önergesi verdi.
Kürkçü, öğrenciler, akademik personel ve çalışanlara yaşatılan mağduriyetin hukuk devleti ve hukukun temel prensipleriyle bağdaşmadığını ve OHAL ilanını gerektiren koşullarla da ilişkilendirilemeyeceğini ifade etti.
Kürkçü, Meclis Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde şu noktalara dikkat çekti:
Aynı para yeni okula ödenecek
* Vakıf üniversitelerinde kayıtlı öğrenciler okullarına ödemeleri gereken ücretleri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yerleştirilecekleri devlet veya vakıf üniversitesine ödemeye devam edecekler.
* Bu düzenleme Türkiye genelinde 65 bin önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisini ilgilendirmektedir.
Kazanılmış haklar geri alınıyor
* YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre, öğrenciler yeni üniversitelere, önceki üniversitelere kayıt oldukları yıl seçme sınavında kazandıkları puanlar esas alınarak yerleştirilecekler.
* İlk bakışta öğrencilerin tercih haklarına temel teşkil eden puanları korunuyormuş gibi görünmekle birlikte, aynı ilde bu puanlara karşılık gelen yükseköğretim kurumunun mevcut olmaması halinde il tercihleri hiçe sayılmış olacak, bu uygulamayla hukukun temel ilkelerinden biri olan kazanılmış hakların geri alınamayacağı ilkesi de çiğnenecektir.
Yaz okuluna giden öğrenciler
* Vakıf üniversitelerinin kapatılması ile birlikte bu üniversitelerin yaz okulları da kapatılmış, yaz okuluna kalarak derslerini geçmek isteyen öğrencilerin durumları da belirsizleşmiştir.
Belge bile alınamıyor
* Kampüslerdeki öğrenci işlerinden sorumlu birimler de kararnamenin yayınlanmasıyla birlikte kapatıldığından kayıtlarını alıp yurtdışındaki bir üniversiteye gitmeyi veya KPSS ve DGS sınavlarına başvurmayı isteyen öğrenciler öğrenim durumlarını gösteren bir belge dahi alamamaktadır.
Fişleme
* Söz konusu öğrencilerin mezuniyetleri halinde nakledildikleri yeni üniversitelerinin diplomalarını alacak olmakla birlikte bu diplomalara ilk kayıt oldukları yani kapatılan üniversitelerin adlarının yazılı olması mecburi.
* Bu kararın, ilk kaydoldukları üniversiteyle ilgili değer hükümlerinin öğrencilerin siciline işlenmesi, böylece öğrencilerin fişlenmesi, aynı üniversitelerden mezun olan diğer öğrencilerden farklı muamele görmeleri, sonuçta kamuda veya özel sektörde iş olanaklarının çok sınırlanması anlamına geleceği açıktır.
Çalışanlar ve idari personel
* Söz konusu düzenlemeler sadece kapatılan üniversitelerdeki öğrenciler için değil aynı zamanda akademik personel, idari birimlerde ve üniversitenin çeşitli hizmet birimlerinde çalışan personel için de öğrenciler için olduğundan daha hafif sayılmayacak mağduriyetler oluşturmaktadır.
* Bu çalışanların aynı nitelikte yeni işlere yerleştirilmeleri, özlük haklarının korunması konusunda hiç bir önlem alınmamış olması hukuk devleti ve sosyal devlet ilkeleriyle bağdaşmaz ve kabul edilemez.
Suç ve cezanın şahsiliği
* Ceza hukukunun en önemli ilkelerinden biri de suç ve cezanın şahsiliği ilkesidir. Bu ilke gereğince, kişi ancak kendi fiillerinden sorumlu tutulabilir, başkalarının işlediği fillere iştirak etmedikçe bunlardan sorumlu tutulamaz.
* Oysa söz konusu kararname ve bunu izleyen YÖK kararlarıyla kapatılan vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 65 bin öğrenci ve çalışan binlerce akademik personel ve emekçi 15 Temmuz darbe girişiminde bir sorumlulukları varmışçasına muamele görmekte, kazanılmış hakları yok sayılmakta hatta gelecekleri ile ilgili tasarruflara maruz bırakılmaktadırlar.
Sorular
Kürkçü, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:
* Öğrencilerin kazanılmış haklarının korunması amacıyla yapılmakta olan bir çalışma var mıdır?
* Yaz okuluna kalan öğrencilerin sınav/ders geçme hakları nasıl korunacaktır?
* İdari birimler ve öğrenci işlerinden hizmet alamayan öğrencilerin kayıt ve belgelerini bir gecikmeye uğramaksızın alabilecekleri bir sistem kurulmuş mudur?
* Mevcut okullara kayıt yaptırmayarak yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler için yapılan bir düzenleme var mıdır? Yok ise bu doğrultuda öğrencilerin eğitim hakkını engellemeyen bir düzenleme planlanmakta mıdır?
* Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girecek öğrenciler için yapılan özel bir düzenleme var mıdır? Yok ise aynı zamanda iş olanaklarının kısıtlanması ve eğitimde fırsat eşitsizliği anlamına gelecek bu hak ihlali hangi yolla telafi edilecektir?
* Mevcut vakıf üniversitelerini il tercihi doğrultusunda yapmış öğrencilerin başka bir ilde eğitim görmelerini öngören bu düzenlemeler sonucunda ailelerin maddi kayıplarının karşılanması amacıyla yapılan bir düzenleme var mıdır?
* Sözkonusu öğrencilerin mezun oldukları okulların yanı sıra o okullara nakledildikleri okulların da diplomalarında yazılmasıyla ilgili kararın geri alınması düşünülmekte midir? Değilse bu durumun öğrencilerin gelecekteki iş olanaklarının kısıtlanmasına yol açmaması için alınan önlemler nelerdir? (EKN)