PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle 16 Ekim'de bir ay yayın durdurma cezası verilen "Gerçek Demokrasi" gazetesi, kararı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Gazete avukatları bir haftadır mahkemenin yanıtını bekliyor.
16 Ekim tarihli sayısında PKK yöneticilerinden Duran Kalkan'ın Türkiye'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi harekat yapmasına olanak veren tezkerenin Meclisten geçmesiyle ilgili görüşlerini konu eden "PKK'den sert karşılık" başlıklı haber nedeniyle gazetenin kapatılmasına aynı gün karar verilmişti.
Suça gerekçe gösterilen yazıda Kalkan, Türkiye'nin girişeceği bir sınır ötesi operasyonun kendilerine başka fırsatlar yaratacağını savunmuştu.
Kapatmaya yanlış düzenleme referans oldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini 16 Ekim'de değerlendiren Hakim Fevziye Bacak, "PKK-KONGRA-GEL örgütünün propagandasını yaptığı" gerekçesiyle gazeteyi cezalandırmıştı.
Ancak hakim, yayın durdurmaya dayanak olarak Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6 son maddesi yerine kararında 7/2 son maddesini uyguladı. Oysa, söz konusu düzenleme yayın durdurmayla ilgisi bulunmuyor.
AİHM, Türkiye'den savunma istedi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), daha önce yayını durdurulan Ülkede Özgür Gündem ve Gündem gazetesiyle ilgili çalışanlar ve gazete yetkililerinin yaptıkları toplam dört başvuruda Türkiye hükümetinden savunma istedi. Başvuruları öncelikli ele almaya karar veren ve Temmuz ayından beri savunma bekleyen AİHM'e Türkiye geçen hafta savunmasını gönderdi.
4 Ağustos 2006 - 16 Ekim 2007 tarihleri arasında Ülkede Özgür Gündem, Yaşamda Gündem, Güncel, Azadiya Welat, Gündem ve Gerçek Gazetesi gazeteleri "propaganda" iddiasıyla yayın durdurmayla cezalandırıldı.
TMY, Anayasa Mahkemesi'nde beklemede
29 Haziran 2006 tarihinde kabul edilen 5532 Sayılı TMY değişikliğiyle, "Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş olan suçları ve suçlularını övme veya terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınlar hâkim kararı ile; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet savcısının emriyle tedbir olarak on beş günden bir aya kadar durdurulabilir. Cumhuriyet savcısı, bu kararını en geç yirmidört saat içinde hâkime bildirir. Hâkim kırksekiz saat içinde onaylamazsa, durdurma kararı hükümsüz sayılır" düzenlemesi getirilmişti.
Anayasa Mahkemesi, önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu ve başka düzenlemeler ilgili yaptığı iptal başvurusunu hala karara başlamadı. (EÖ)