Kapalıçarşı'daki Sandal Bedesteni esnafı restorasyon kapsamında ihaleye verilen dükkanlarından çıkartılmak isteniyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 78 dükkanın olduğu bedestende kiracıların çoğu 20-30 yıldır orada çanta, takı gibi turistik hediyelik eşyalar satıyor.
Esnafa 2012 yılının sonunda kira kontratlarının son bulduğu bedestenin onarım sonrası kiralama modeli ile ihaleye çıkarılacağı söylendi.
Bir anda "işgalci" durumuna düşen esnaf, o tarihten itibaren kaldıkları sürece kira yerine ecrimisil (işgaliye) ödemeye başladı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü 2013 yılının eylül ayında bedestenin "restore yap-işlet devret" modeliyle ihalesini yaptı. Bu süre zarfında esnaf Vakıflar Müdürlüğü'ne davalar açtı; hala sonuçlanmayanlar var. İhaleye karşı da dava hala sürüyor.
Şu anda 13 dükkan boşlatıldı; diğerleri de her an boşaltılma tehdidi yaşıyor.
"Restorasyonu biz yaparız"
Bedesten esnafı, bugün çarşıda bir basın açıklaması ile tepkisini dile getirdi.
Nuri Hondi, esnafın bedestende yapılacak her türlü restorasyonun maliyetini karşılayabileceğini gerekli görüldüğünde kira bedelinin arttırılabileceklerini ancak kendilerine böyle bir seçenek sunulmadan "kapı dışarı" edilmek istendiklerini söyledi.
Hondi, bedestenin yıllık kira bedelinin 120 bin ihalenin ise 850 bin civarında olduğuna dikkat çekerek bu fiyatı kimsenin karşılayamayacağını söyledi.
Zaten Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ihale öncesinde bir gazeteye verdiği demeçte "Maalesef bu güne kadar oradan istifade edemedik. Çok düşük bir kira alıyoruz. İhale sonrası geliri en az 6-7 kat artacak" demişti.
Hondi, buradaki esnafın başka bir geliri olmadığına dikkat çekerek çalışanlarla birlikte 3 bin kişinin bu durumdan etkileneceğini söyledi.
"Gidecek yerimiz yok"
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in iki sene önce çarşı ziyaretinde restorasyon çalışmaları kapsamında kimsenin mağdur olmayacağı sözü verdiğini hatırlatan Hondi, bu sözlerin unutularak esnafın rant uğruna mağdur edildiğini ifade etti.
25 yıldır çanta dükkanı olan Bahattin Ayaz, "Van'dan kalkmış zorla buraya göç ettirilmişim. Bu dükkan altı aile besliyor. Benim gidecek hiçbir yerim yok, yapacak başka bir işim yok" diyerek tepkisini gösterdi.
Ayaz, 16 metrekarelik dükkana 3,250 lira ödüyordu. 2014 için ecrimisil bedeli 6,500 liraya çıkartıldı.
Çarşıda yapılan basın açıklamasına katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Fatih Belediye Eş Başkan Adayı Turhan Yıldırım, bu konunun takipçisi olacaklarını ve esnafa her türlü hukuki desteği de sağlayacaklarını belirtti.
Kapalıçarşı'da restorasyon
Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş mekanlarından biri olan Kapalıçarşı'da, "Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması" kapsamında 3 bin 600 dükkan ile çevresi ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle restore edilecek.
Etap etap yapılacak restorasyon için hazırlanan projeler Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmaya başlandı. Projeyi yürüten Fatih Belediyesi restorasyon için gerekli röleve çalışmasının büyük bir kısmını tamamladı. Bu yıl içinde restorasyonun başlaması bekleniyor.
Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de inşasını başlattığı Kapalıçarşı Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alıyor. Çarşıda 64 cadde, iki bedesten, 16 han , 22 kapı var. 45 bin metrekare kapalı alana sahip çarşıda yaklaşık 20 bin kişi çalışıyor. Mevsimine göre günde 300 ile 500 bin arasında ziyaretçi geliyor. (NV)