Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş bu sorumluluğun gelişmesinde eğitimin vazgeçilmez bir etken olduğunu söylüyor.
Dokuz değişik uygarlık
Dünyanın en ilginç yer oluşumlarından biri olarak da değerlendirilen Peribacaları ile Peribacalarının içine yapılan dini ve evsel mekanların yanında, dünyanın ilk yerleşik yeraltı kent yaşamının ortaya konulduğu Kapadokya Bölgesi dokuz değişik uygarlığın izlerini taşıyor.
Yer üstünde adeta açık hava müzesi olarak da değerlendirilen bölgede, 16 sit alanı, 214 tescilli dini yapı, 66 höyük ve Tümülüs ve bu uygarlıklara ait 16 bine yakın tarihi değer bulunuyor.
Türkiye'nin kültürel turizm alanında en önemli merkezlerden biri olarak da anılan Nevşehir'de 1992'de Gülşehir ilçesinin Civelek köyündeki Civelek mağarasında Türk ve İtalyan bilim insanları yaptıkları bilimsel bir araştırmayla bölgenin tarihi geçmişinin M.Ö.8000-7000 yılları arasında Neolitik döneme kadar uzandığı ortaya koydu.
20 yıldır UNESCO korumasında
Kapadokya Bölgesi, tarih boyunca dinlerin ortak buluşma noktası olarak da değerlendiriliyor.
Hıristiyanlar ile Müslümanların yıllar boyunca büyük bir hoşgörü içerisinde yaşadığı dünyanın ender coğrafyalardan biri olarak da bilinen Kapadokya bölgesi, doğal.kültürel ve tarihsel değerleri ile I985'de UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) dünya genelinde korunması gerekli kültür mirasından biri olarak da dikkatleri üzerinde toplamayı başarmış bir kültür turizm merkezi konumunda.
Kapadokya bölgesinde bugüne kadar yüzeysel araştırmalarda ve zaman içerisindeki kazı çalışmalarında çeşitli uygarlıklara ait 66 Höyük ve Tümülüsün varlığı tescil edilerek koruma altına alındı.
Camiden şapele...
Kapadokya bölgesinde yerüstü kültür,doğal ve tarihsel zenginlikleri açısından da Ürgüp, Avanos, Göreme, Uçhisar ve Avanos gibi merkezlerde, üç kentsel, dört tarihi ve dokuz da doğal sit alanı olmak üzere 16 sit alanı bulunuyor.
Tarihi seyri içerisinde Neolitik dönemden başlayarak geniş bir uygarlık arenasında Kalkolitik, Hititler, Asur Ticaret Kolonileri, Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemini kucaklayan Kapadokya bölgesinde,günümüze kadar ulaşmayı başarmış 2I4 cami, kilise, mescit, şapel, manastır, han, kervansaray ve çeşme yer alıyor.
Ayrıca Kapadokya bölgesinde bir bölümü tahrip olmasına karşın 356 sivil mimarlık eseri konut ve konak gibi kültür varlıkları bulunuyor.
15 bin 737 tarihi eser korumada
Nevşehir Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde Kapadokya bölgesinin kültürel ve tarihsel birikimlerini muhafaza eden 15 bin 737 tarihi değer yer alıyor.
3 bin 515'i Arkeolojik, 3 bin 225'i Etnografik olan bu değerlerin yanı sıra Roma, Bizans ve Selçuklu dönemi ait 8 bin 795 sikke, iki tablet, çeşitli uygarlıklara ait I07 mühür ve mühür baskısı, 93 el yazması kitap olmak üzere toplam 15 bin 737 tarihi eser korunuyor.
Koruma ve kurtarma bilinci için
Ürgüp Belediye Başkanı Ödemiş böylesine zengin bir birikime sahip olan Kapadokya bölgesinin dünya insanlığının öncelikli olarak görmesi gereken en temel değerleri bir arada bulunduran ender merkezlerden biri olduğunu yeniden hatırlatarak koruma ve kurtarma bilincinin gelişmesi çağrısını tekrarlıyor. (Aİ/BA)