bianet'e projeyi anlatan proje koordinatörü Umut Güner, asıl amacın anketin ötesinde, insan hakları örgütlerinin yöntemlerine benzer bir yapı oluşturmayı planlandıklarını söyledi. Mağdurlarla yüz yüze de görüşeceklerini ifade eden Güner, proje sırasında karşılaşılan vakaların hem Türkçe hem İngilizce raporlaştırılacağın açıkladı.
Raporların Türkiye'de açıklanacağı, ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası gey lezbiyen örgütlerine sunulacağını ifade eden Güner, ayrımcılığın hangi alanlarda nasıl yaşandığı, buna göre yasaların ayrımcılıkla ilgili ne gibi önlemler aldığı konusunu açıklığa kavuşturmak istediklerini kaydetti.
Güner, bazı olayların kampanya haline dönüştürülebileceğini ve Barolarla işbirliği halinde olacaklarını da söyledi.
Anket neyi içeriyor?
Önümüzdeki cuma gününden (15 Aralık) itibaren "www.kaosgl.org" adresinde yayınlanmaya başlayacak olan anket şu sorulardan yola çıkılarak hazırlanmış:
"Ne yaşıyoruz?", "Hangi alanda nasıl ayrımcılığa, şiddete uğruyoruz?", "Haklarımızı biliyor muyuz?", "Bilmenin ötesinde kullanıyor muyuz?", "İnsan hakları ihlaline uğradığımızda bize kim, nasıl destek oluyor ya da olmuyor?", "Hangi alanda nasıl ayrımcılığa uğruyoruz?"
KAOS GL, anketin yanı sıra oluşturulacak "Hukuksal Destek Hattı" aracılığıyla şikayette bulunanların sorunlarını avukatlar ve psikologların yardımıyla çözmeyi hedefliyor. (AÖ/KÖ)