"Eşcinsel sevişme okumaya hazır değilmişim" diyen edebiyat eleştirmeni Feyza Hepçilingirler'e Kaos GL Dergisi'nden yardım desteği geldi.
Hepçilingirler'e "Homofobi kornik bir hastalık değil, tedavisi mümkün. Yeter ki siz isteyin" diyen Kaos GL Dergisi yazarlarından Umut Güner'in tavsiyeleri şöyle:
"Kaos GL dergisi okumak bu konuda size yardımcı olacaktır. Dilerseniz sizi dergiye bedava abone yapabiliriz. Ayrıca Lambdaistanbul'un danışma hattı var. Oradan da faydalanabilirsiniz. Öte yandan 'Benim Pembe Hayatım', 'Trans-Amerika' ve 'Kötü Eğitim' gibi filmler, LGBTT örgütlerinin çalışmaları bu tutumunuzu gözden geçirmenize yarayacaktır."
"Hepçilingirler korsan baskısını mı okudu?"
Hepçilingiler, Cumhuriyet Gazetesi'nin kitap ekinin 10 Eylül tarihli sayısında Ahmet Tulgar'ın Everest Yayınları'ndan çıkan yeni kitabıyla ilgili şöyle bir "eleştiri" yaptı:
"Tulgar'dan hiçbir şey okumamıştım. Yeni öykü kitabı 'Birbirimize'yi okudum Ayvalık'a gelirken. Ne yalan söyleyeyim, sevmedim kitabı. Eşcinsel sevişmeleri okumaya pek hazır değilmişim demek ki!"
Güner, "Kitap sadece eşcinsel öykülerden oluşmuyor" diyor ve ekliyor:
"Kitabı yazarının cinsel yöneliminden bağımsız düşünmek gerekmez mi? Eleştirel bakış bunu yapmamakla başlıyor. Eğer ben de bir kitabı heteroseksüel yazdığı için okumazsam ya da bu şartlanmayla okursam doğru olur mu? Eleştirel bakışın bir diğer özelliği de sanırım hep görüneni, hep söyleneni değil, aslında söylenmeyeni de söylemek, görünmeyeni görünür kılmak değil mi? Hepçilingiller eleştirmen kimliği ile mi kuruyor bu cümleyi? Her nasıl kuruyorsa kursun sorunlu bir cümle olduğunun sanırım bir insan olarak farkındadır."
"Böyle edebiyat eleştirisi olur mu?"
Güner, Hepçilingirler'in Tulgar'ın kitabıyla ilgili başka hiçbir şey söylememesinin homofobisiyle ilgili olduğu görüşünde:
"Kitabı beğenmemesi için tek kriter kitabın eşcinsellikle ilgili olması. Bu düz anlamıyla entelektüelize edilmemiş bir homofobi. Edebiyat eleştirmeni olan birinin elinin tersiyle bir kitabı itip, 'bana ne bu kitabı sevmedim' demesi ne anlama gelir bilmiyorum. Ama bu beyan homofobinin nasıl gündelik bir mesele olduğu ve fark ettirmeden nasıl kurumsallaştığın ve insanları nasıl komik duruma düşürdüğünü de gözler önüne seriyor."
"Eşcinselliğe ilişkin insanların zihinlerinde onlarca akıl almaz soru var" diyen Güner, "Kaos GL'nin yayınladığı 'Eşcinsellikle İlgili Sıkça Sorulan Sorular' isimli kitapta bütün akıl dışı sorulara altı yaşında bir çocuğa anlatır gibi cevap vermiştik" dedi. "Hepçilingirler'e bu kitabı göndereceklerini" söyledi.(BÇ)
* Lambdaistanbul Eşcinsel Danışma Hattı: 0212 244 57 61
* Ahmet Tulgar, Birbirimize, Everest Yayınları, 100 sayfa, 2009, 8 Lira.