Haberin Kürtçesi için tıklayın
“Medyada LGBTİ+’lar” izleme raporunu yayınladı.
Derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar’ın kaleme aldığı raporda 80’lerden bugüne Kaos GL arşivindeki haberler inceleniyor.
Tar, raporun sunuşunda şöyle diyor:
“Kendi hikâyeni anlatmak hayatına sahip çıkmanın ön koşuluna dönüştüğünde, LGBTİ+’lara, öznesi saklanmış cümlelerdeki gizli özneler olmaktan çıkmak için o cümlelerin nesnesine de, tümlecine de, yüklemine de göz dikmek düşüyor. Özneleşmenin yolu ise, o cümleleri ters yüz edip kendi cümlelerini kurmak ve basının da o cümleleri kuracağı güne kadar, izlemekle kalmayıp dönüştürmek için eylemekten geçiyor.
“Hazırladığımız bu raporla; 90'lardan bugüne arşivimizde yer alan gazete kupürleri ve medya izleme çalışmamızda artık çeyrek asra yaklaşan deneyimimizle; bugünün medyasındaki hak ihlallerini anlamak ve geçmişten bugüne süregelen örüntüleri deşifre ederek değiştirme iradesine bir tuğla daha koymak niyetindeyiz.
"Vardık, varız, varolacağız" derken, gazete sayfalarında nasıl var olduğumuz sorusuna yanıt olan raporumuzun, LGBTİ+'ların eşitlik ve özgürlük mücadelesine katkı sağlaması umuduyla...”
Raporda 80’lerden bugüne kadar seçilen haberler ayrıntılı şekilde inceleniyor, LGBTİ+’ların haberlerde hangi çerçeveler ve örüntülerle yer aldığı aktarılıyor.
Raporda ayrıca nefret söyleminin seneler içindeki seyri ve medya ile siyaset ilişkisi de yer alıyor.
Rapordan2020 yılında yayınlanan haber sayısında geçmş yıllara göre cdd br artış yaşandı. Buna paralel olarak LGBTİ+’ların olumsuz temsl edldğ, nefret söylem ve/ veya ayrımcı dl çeren metnlern sayısı da arttı. 2020 yılında yayınlanan haberler ncelendğnde özellkle İstanbul Sözleşmes etrafında şekllenen LGBTİ+ karşıtı kampanya ve Dyanet’n LGBTİ+’ları hedef gösteren hutbesnn ardından yaşananların bu artışın sebepler arasında olduğu görülüyor. Koronavrüs pandems le geçen 2020 yılı boyunca br yandan medyada LGBTİ+ karşıtı kampanyalar yoğunlaştı. Sstematk ve organze br şeklde yürütülen bu karalama kampanyaları hem yaygın medyada hem de yerel medyada yoğunluk kazandı. Buna karşılık LGBTİ+ haklarını gözeten yayın organlarının haber sayılarında yaşanan artış, genel tabloyu değştrecek ölçüde değld. 2015 yılında Hükümet’n LGBTİ+’ları, hakları ve örgütlern daha sstematk br şeklde hedef almaya başlaması, LGBTİ+ karşıtlığının Hükümet yetkller elyle kurumsallaştırılması, yasaklar ve devletin her kademesnde kurumsallaştırılan LGBTİ+ karşıtlığı medyada da yansımasını buldu. |
(EMK)