24 yıldır cezaevinde tutulan Şair İlhan Çomak'ı hatırladınız mı? Peki Çomak'ın hikayesini anlatan "Gönderen: İlhan Çomak" belgeselini?
Belgesel, Türkiye ve yurt dışındaki festivallerde çok sayıda ödül aldı. Hem Çomak'ın sesini duyurdu hem de Türkiye'deki uzun tutukluluk sürelerine dikkat çekti. Yönetmenler Çiğdem Mazlum ve Sertaç Yıldız yeni projeleriyle bu kez bir başka görünmeyen konuyu gündeme taşımaya hazırlanıyor.
Ekip bu kez, Barış Bildirisi'ne imza attıkları için akademiyle bağları kesilen akademisyenlerin yaşadıklarını anlatmak için kolları sıvadı. Yapımcılığını Zeynep Ünal'ın yaptığı yeni belgeselin adı: Kanun Hükmünde Kahkaha (KHK).
Belgeselin anlatım dili: Kara mizah.
Belgeselin anlatım dilinin ise alışılmış anlatımların dışında ve kara mizah olması planlanıyor. Çünkü belgesel, KHK ile ihraç edildiğinden bu yana kahkahasından hiç taviz vermeyen ve hep bu yerin en doğru yer olduğuna inanan Ulaş Bayraktar'ın hikayesinden yola çıkıyor. Film ekibi belgeselin meseleye yaklaşımını, "Bir dramın kudretli kahramanı değil, kara mizah bir hikayenin anti-kahramanı" şeklinde aktarıyor.
Bediz Yılmaz ve Serdar Ulaş Bayraktar KHK İhraçlarını Yorumladı - TIKLAYIN
"Neşe bir direnme biçimidir"
"Bir imza bir insanın hayatını nasıl değiştirir? Bir insanın bireysel iradesi ile attığı imza, kaç kişinin hayatını etkiler? Kaç profesör, doçent, araştırma görevlisi, kaç anne, kaç baba, kaç çocuk? Peki ya kaç öğrenci?" gibi sorularla yola çıktıklarını belirten belgesel ekibi, KHK ile ihraç edilenlere dair sunulan kara tablonun ötesine baktıklarını belirtiyor:
"Karanlığın ötesinde gördük ki, her şeye rağmen akademiyi duvarların ötesine taşıyan, yaşamı yeniden kuran çok daha güçlü ve ezber bozan bir duruş var. Başka bir hayata bakma hali var. Bunu da neşe bir direnme biçimidir diyerek anlatmaya çalıştık."
Yönetmenler Mazlum ve Yıldız yapımcı Zeynep Ünal'la.
Kitlesel fonlama sistemine başvuruldu
Görüntü-ses ekibi, müzik ve afiş tasarımı derken sekiz kişilik bir ekiple tamamlanması planlanan belgeselin ilk videosu Ulaş Bayraktar'ın akademiden ihracının hemen ardından yazdığı ve kamuoyunda büyük yankı bulan yazıdan etkileyici bir bölümü içeriyor. Bundan sonrası için güçlü bir ekonomik desteğe ihtiyacı olan film ekibi belgeselin prodüksiyon ve post-prodüksiyon giderleri için kitlesel fonlama yöntemine başvurdu.
"Ulaş Bayraktar'ın hikayesi yeni tohumlar ekilen koca bir Umut Adası'nın hikayesi aynı zamanda. O tohumları birlikte yeşertmek ümidiyle..." diyen film ekibi belgeselin tamamlanması ve ülkede yaşananların tarihe not düşülmesi adına belgesele hayat vereceğini ifade ederek desteklerinizi bekliyor.
Belgesele destek olmak için – TIKLAYIN
Belgeselin web sayfasından: "Yaşamı ve barışı savunmak kadar mı aslında var olmak?" sorusu belirliyor yörüngemizi Ulaş'ın hikayesine bakarken. Bu sorudan yola çıkarak, Ulaş'ın hayatındaki en büyük mağduriyetlerden sayılabilecek bir durumun yeni bir başlangıca dönüşmesini merkeze alarak yeni Umut Adaları'nın yükselişine tanıklık edeceğiz. Belgeselimiz, Ulaş Bayraktar'ın KHK'lı olması sonrası kurduğu yeni yaşamı tüm yönleriyle kapsayacak bir kronolojiyle kurmaya çalışacak. Yaşanan onca büyük ve sarsıcı duruma rağmen kuvvetle devam eden yaşama tutunma çabasının Ulaş'ın hayatındaki gerçek karşılıklarına bakmaya çalışacağız. Kültürhane'deki her kitabın, objenin ya da süreçlerin sahip olduğu hikayelerle yaşamın nasıl yeniden inşa edildiğini göstermeye çalışacağız. Çekimlerini yerel seçim propagandalarıyla eş zamanlı gerçekleştireceğimiz belgeselimizi, bu süreci kara mizaha kayan bir anlatıyla kurup, tüm absürtlüğü ve gerçekdışılığı ile çerçeveleyerek bir ülke filmine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Her şeyin, birçok şeyin ve KHK'lıların ülkesi..." |
(EMK)