Tüketici Hakları Derneği (THD), okul kantin, kafeterya ve yemekhanelerinde öğrencilere satılan gıda maddeleri hakkında velilerden gelen şikayetler üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. 40 il ve ilçedeki 300 dolayında ilköğretim okulu ve lisede gerçekleşen araştırma sonucunda THD şu tespitleri yapıyor:
- Okul kantinleri öğrencilerin sağlığı için tehlikeli;
- Riskli yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerinde satılması engellenmeli;
- Riskli gıdalarla ilgili özendirici reklamlarla çocukların bu tür gıdalarda reklam aracı olarak oynatılması engellenmeli
- Bilim kurullarının ortak görüşleri doğrultusunda öğrencilerin beslenme saatlerinde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmelerine uygun gıdaların ücretsiz olarak öğrencilere sunulması sağlanmalı.
THD, hükümeti, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Sağlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) acilen göreve çağırıyor.
Cips, kola gibi besinler hastalık riski taşıyor
THD'nin açıklamasına göre cips, gofret, kek, şekerleme, çikolata, sucuklu/salamlı tost, sandviç, bisküvi, kola, gazlı içecek ve hazır meyve suları gibi çocukların sağlığı açısından risk taşıyan yiyecek ve içeceklerin satışı ağırlıkta; ayrıca kantin ve kafeteryalar denetlenmiyor.
THD'nin ve bilim kuruluşlarının okullarda tüketilmesini tavsiye ettiği ürünlerse şöyle:
Pastörize süt ve ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, içme suyu, pastörize domates suyu, üzüm suyu, pastörize beyaz peynirle yapılmış tost ya da sandviç.
Doğru beslenme alışkanlığı kazanmak için...
Derneğin görüş ve öneri aldığı bilim kuruluşlarının ortak görüşlerine göreyse kantinlerde satılan bu yiyecek ve içecekler, öğrencilerin sağlığı üzerinde obezite, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı, osteoporoz, alerji ve kanser gibi risk ve tehlikeler yaratıyor.
Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenme için kurullarının ortak önerileri şunlar:
- Çocukların yeterli, dengeli ve doğru gıda seçimi konusunda eğitilmeli ve kendilerine doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalı.
- Kantin ve kafeteryalar sattıkları ürünler ve hijyen bakımından yetkili kuruluşlar tarafından denetlenmeli.
- Okul kantin yönetmelikleri (5179 sayılı Gıda Yasasına bağlı olarak) hazırlanmalı.
Araştırma için görüş bildiren bilim kuruluşları
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Dahili Tıp Bilimleri Endokronoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Sosyal Pediatri Bilim Dalı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü (GG/TK)