Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat Silivri açıklarında meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi.
Kalafat, Marmara'da gelecekte büyük bir deprem beklediklerini belirterek, "Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Bu deprem büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve hazırlık safhasında olduğunu bize işaret ediyor" diye konuştu.
TIKLAYIN - Marmara Denizi'nde Deprem
Dr. Kalafat, depremin sahil boyunca olan yerleşim yerlerinde yaşayanlar tarafından kuvvetlice hissedildiğini aktararak şöyle konuştu:
"Aynı bölgede her yıl bine yakın deprem oluyor"
"Bu bölgede her yıl yaklaşık bine yakın deprem oluyor. Dolayısıyla bu da nadir de olsa yılda birkaç tane olabilecek depremlerden biri ama bu deprem bizi rehavete sokmamalıdır. Bize bu coğrafyada muhakkak her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı, dayanıklı, dirençli bir toplum olmamızı öngörüyor.
“Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara bölgesinin batısına doğru geldiği zaman iki kola ayrıldığını, birinin İzmit Körfezi'den geçerek Saroz'a bağlandığını, diğerinin ise İznik Gölü'nün güneyinden geçip güneye doğru uzandığını görüyoruz.
"Marmara Denizi’nde iki önemli sistem bir şekilde çarpışıyor. Dolayısıyla hangisinin daha güçlü olacağı konusunda bir sonuç vermemiz gerekirse, burada ağırlıklı olarak Kuzey Anadolu Fayı'nın daha tehlikeli olduğunu ve daha büyük deprem üreteceğini söyleyebiliriz.
"Depremin hangi kolda olacağını bilemiyoruz"
“Marmara'da beklediğimiz depremler 6 ile 7 civarındaki depremlerdir. Bunlar depremin olacağı parçanın özelliğine bağlı olarak değişebilir. Biz bu depremin hangi kolda olacağını bilemiyoruz ama iki kolda da olabilir, hangisinin önce olacağı konusunda bir şey söylememiz söz konusu değil. İkisi de önemli derecede tahribata ve kısmen de olsa yaralanmalara, can kaybına neden olabilir.
“Bugünkü deprem biraz daha sığ bir derinlikte gerçekleşti. Bu deprem bize ana fayla ve olası büyük depremlerle ilişkili bilgiler veriyor. Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve hazırlık safhasında olduğunu bize işaret ediyor.
"Küçük depremler büyük depremlerin enerjisini sıfırlamaz"
“Kuzey Anadolu Fayı, 1999 depremleri öncesinde de aynı şekilde aynı özellikleri taşıyordu. Kuzey Anadolu Fayı büyük deprem üretmeden önce önemli deprem aktivitesine sahipti. Ama bunlar hiçbir zaman büyük depremin enerjisinin hiçbir şekilde sıfırlamaz. O büyük deprem olacak."
Kalafat, doğa olaylarının hiçbir zaman yüzde 100 konuşulamayacağını kaydederek, buna rağmen doğa olaylarını iyi takip edip mevcut bilgilerin iyi değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. (HA)
Kaynak: AA