Kuzey Kıbrıs'ta Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde boykot çağrısı yapan Yeni Kıbrıs Partisi'nin (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, ilk turda tamamlanırsa seçimi Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu'nun kazanacağı görüşünde.
Talat'a kızan Kıbrıslıtürkler Eroğlu'na oy verecek
Seçim sürecinde bütün anketler, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Eroğlu arasında 11-12 puanlık bir farkı gösteriyor.
Kanatlı'ya göre Kıbrıslıtürkler, Talat'ın rant ve yağma politikası sürdürmesine, Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda hareket etmesine tepkili. Tepkisel oylar da Eroğlu'na yöneliyor.
Kanatlı bu durumu, "Talat, Taksim'e karşı politikalar üretmek yerine Türkiye'nin kanatları altında ayrılıkçı devleti ileriye taşımak için çalıştı" diye açıklıyor:
"Talat, iktidarı döneminde örtük ama teknik açıdan aleni bir biçimde tanınma talep etti. Yağma siyasetini sürdürdü. Türkiye'den adaya gönderilenlere vatandaşlık vermeyi sürdürdü. Çözümü Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecine bağladı. Bu haliyle, sol görünümlü sağcıların desteklediği bir aday oldu."
Kanatlı, Talat'a desteğin azalmasındaki bir başka nedenin de Kıbrıslırumlardan kalan mülklere ilişkin tartışmalar olduğunu söylüyor.
"UBP yağmayı sürdürüyordu. Talat ve CTP iktidarıyla yağma devrinin sona erdiği umudu doğdu ancak Talat bu pozisyonu kullanamadı" diyor, özellikle CTP'nin kendine ait bir rejim kurma eğilimine girdiğini ve bu nedenle Talat'ın, arkasındaki desteğin önemli bir kısmını kaybettiğini savunuyor.
"Talat ve Eroğlu'nun birbirinden farkı yok"
Türkiye'nin seçim sürecinde kimi desteklediği sorusunu ise Kanatlı, "Türkiye hızla Taksim'e gitmek isterse Eroğlu'nu, daha yavaş adımlarla Taksim'e gitmek isterse Talat'ı destekleyecek" diye yanıtlıyor.
Kanatlı'ya göre, her iki adayın kazanması da Türkiye'nin işine yarayacak. "Talat ve Eroğlu, görüşme masasındaki yetkileri açısından aynı. İkisi de Ankara'nın postacılığını yapmaya aday" diyor ve YKP'nin boykot çağrısını tam da bu nedenle önemsiyor.
"Türkiye'nin resmi ve gayrı resmi müdahaleleri de Kuzey Kıbrıs'ta demokratik, halkın özgür iradesi doğrultusunda bir seçim yapılamayacağını gösteriyor" diyor ve ekliyor:
"Boykot, Taksim'e karşı seçenek, üçüncü bir yol. Boykot, çözüm için yeniden birleşme için, işgale karşı Kıbrıslıların benimsediği bir tutum."
Peki etkili mi?
Kanatlı, boykotun hem seçim sonuçlarını etkileyebileceği hem de Kıbrıslıtürklerin bilinçli bir politik tutum almalarına yol açtığı için rahatsızlık yarattığını düşünüyor:
"Kıbrıs'ta genel kanı, ikinci tura kalırsa Eroğlu'nun seçimi kaybedeceği yönünde. Bu nedenle boykotu sona erdirmemizi istiyorlar. Ancak boykottan başkaları da rahatsız. Kıbrıs'ta sandığa gitme oranı son seçime kadar yüzde 90'lardaydı. Son seçimde yüzde 76'ya kadar düştü. Bugün insanlar, bilinçli bir tercihle, baskıları göze alarak sandığa gitmiyorlar. Sayı değilse de etkisi bu nedenle önemli." (BB)