26’sı tutuklu 46 basın çalışanının yargılandığı KCK basın davasının 15. duruşması, bugün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Saat 9.30’da başlayan duruşmada avukatlar Ercan Kanar, Eren Keskin, Fevzi Çelik, Fırat Epözdemir, Hasan Erdoğan, İzzet Kılıç, Kadir Tunç, Nazan Yaman, Nurhan Arslan, Okan Yıldız, Özcan Kılıç, Ramazan Tuncel, Senem Doğan, Sinan Zincir, Şivan Cemil Özen, Tamer Doğan ve Veysel Ok'un talepleri alındı. Avukatlar tüm tutukluların tahliyesini talep etti.
Savcının mütaalasını verdiği duruşmada mahkeme heyeti ara karar için çekildi.
Doğan: İddianame gazetecilik faaliyetini ispatlıyor
“Bu iddianameyi ilk okuduğumuzda müvekkillerimizin gazeteci olduğunu kanıtlamak için nasıl bir savunma yapmalıyız diye tartışıyorduk. İddianamede geçen düşmanca dil ve ‘sözde’ sözcükleri atıldığında ortaya çıkan metin aslında savunmamız niteliğindeydi. Yani iddianame müvekkillerimizin gazeteci olduğunu kanıtlar nitelikte."
Epözdemir: Aynı haberi AA da yapıyor, DİHA da
Epözdemir dün (25 Nisan) Kandil’de Murat Karayılan’ın basın açıklamasına değindi. Anadolu Ajansı’nın (AA) da aralarında olduğu onlarca gazetecinin açıklamayı Kandil’de izlediğini ancak benzer haberler sebebiyle burada gazetecilerin yargılandığını söyleyen Epözdemir aynı haberleri yayınlayan diğer gazetelere rağmen Özgür Gündem’in, Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberlerinin suç sayıldığını söyledi.
Kanar: Yargı tutuklama vesayetinden kurtulmalı
“Negatif barıştan pozitif barış sürecine giriyoruz. Silahların susması tabii ki çok önemli ama artık barış ortamının da sağlanması gerekir. Yargının da barışa direnmemesi gerekir. Bu esarete son vermek gerekir. Burada verilecek tahliye kararı yargıyı da özgürleştirecekti. Yargılama faaliyetini tutuklanma vesayetinden kurtarılacaktır.”
Keskin: Bu davayı Kürt Sorunu'ndan ayrı düşünemeyiz
Keskin eskiden beri avukatlığını yaptığı Kürt basının, haberleri sebebiyle on yaşındaki dağıtımcılarının dahi öldürüldüğü söylerek şunları ekledi:
"Bugün onların yaptığı haberleri yaygın medya da yapılıyor. Demek ki doğru bir gazetecilik yaptılar. Ancak bugün yine mağduriyet yaşıyorlar, iki yıla yakındır rehin tutuluyorlar. Bu davayı Kürt Sorunu'ndan bağımsız düşünemeyiz."
Tuncel: Gazetecilik nedir?
Tuncel konuşmasında bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar ve gazeteci Ragıp Duran’ın gazeteciliğin ne olduğuna dair uzman görüşlerini aktardı.
Tuncel’in aktardığı görüşlerde Mater gazetecinin herkesle iletişim kuran, her türlü notu tutan, herkesle telefonda konuşan, buluşan, seyahate çıkan ve her türlü yayını, materyali bulunduran, insanları haberdar etmekle görevli kişi olduğunu aktardı.
Duran ise görüşünde gazetecilik mesleğinin esas olarak muhalif olduğunu, dördüncü güç olarak adlandırılan medyanın yasama, yürütme ve yargıyı denetlediğini ve gazetecinin kamuoyunun çıkarlarını savunan, aksayan uygulamaları denetleyen örgütlü bir meslek olduğunu ifade etti.
Zincir: Derhal tahliye edilmeliler
"Burada tutuklu yargılanan kişilerin tahliye olmaları için ne barış sürecine ne de 4. Yargı Paketi'ne ihtiyaçları var. Onların en baştan tutuklanmaması gerekiyordu. Ama son yargı paketi yargıçların tahliye yolunda ellerini güçlendirecektir. Bu yüzden tüm basın çalışanlarının özgürlüklerinin derhal iade edilmesi gerekiyor."
Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti iki saat içinde ara kararı açıklayacak. (EA)