ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, uygulamanın iktidarın, Maliye Bakanlığı'nı tetikçi olarak görevlendirerek "medyaya göz dağı" vermesi anlamına geldiğini açıkladı:
"Kanal Türk'e yönelik gerçekleştirilen bu girişim kötü niyetlidir, politiktir, haber alma hakkına, basın-yayın ve ifade özgürlüğüne yönelik ilkel bir baskıdır. Bu vergi denetimi değil televizyon kanalının sesini kısma, giderek karartma girişimidir."
ÇGD: İktidarın seçim sürecinde baskılarından biri
Maliye Bakanlığı'nın "sıkıyönetim dönemlerinde duvarlara asılan 'arananlar' listesi benzeri bir liste" hazırlayarak bankalara gönderdiğini savunan Abakay, iktidarın, seçimler sürecinde yörüngesine sokamadığı medyaya karşı yeni baskılar denediğini ileri sürdü.
"Geçmişte de iktidarlar muhalif sesleri kısmak için çeşitli girişimlerde bulunmuş ancak sonunda kaybedenler baskıcı yönetimler olmuştur. Bu kez de sonuç değişmeyecektir."
Kanaltürk ise, uygulamayı "hukuka ve anayasaya aykırı, siyasi, keyfi ve kamu yararıyla ilgisi olmayan bir servet incelemesi" olarak nitelendirdi.
Maliye tüm hesap ve para transferlerini sordu
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Gelirler Koordinatörü Metin Ölçek'in 8 Ocak 2007'de gönderdiği bir yazıyla, bankalardan, aralarında Yaşam Televizyonu Yayın Hizmetleri AŞ, Yaşam Haber Ajansı Ticaret Limited Şirketi, Tuncay Özkan, Cüneyt Arcayürek ve Mine G. Kırıkkanat'ın da bulunduğu şirket ve kişilere ait hesapların nitelik ve tutarlarının bildirmeleri istenmişti.
Yazıda, bu kişilere nereden ve ne kadar para aktarıldığı ve bu kişilerden yapılan para transferlerin niteliği ve miktarı da soruluyor.
Ana haber bültenine RTÜK cezası
Ayrıca, ana haber bülteninde İş Bankası'nda yolsuzluk yaşandığı yolunda iddialara yer verdiği için Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Kanaltürk televizyonuna verdiği program cezası 16 Şubat akşamı uygulandı.
Bankanın şikayetini ele alan RTÜK, kanalın saat 19.00'da yayımlanan ana haber bülteninin bir gün süreyle durdurularak yerine başka bir programın yayımlanmasını kararlaştırmıştı. (EÖ/AÖ)