Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanal İstanbul projesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunun askıya çıkmasının ardından yurttaşlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Beşiktaş ve Ataşehir'deki iki binası önünde itiraz kuyrukları oluşturdu.
Havanın yağmurlu ve soğuk olmasına rağmen dilekçeleriyle birlikte Beşiktaş ve Ataşehir'de bulunan il müdürlüğü binalarının önündeki yoğunluk nedeniyle yurttaşların dilekçelerini teslim etme süreleri bir buçuk saatten fazla zaman aldı.
TIKLAYIN - Kanal İstanbul'un ÇED Raporunu Kim Hazırladı?
"Demokrasi yok ama yine de buradayım"
Beşiktaş'taki il müdürlüğü binası önünde dilekçeyle bekleyenlerden kimileri Türkiye'nin öncelik vermesi gereken işsizlik, eğitim, sağlık gibi problemleri olduğunu söylerken, kimileri de Kanal İstanbul'un yaratacağı tahribattan endişeliydi. Kimisi de "Ülkede demokrasinin işlemediğini düşünüyorum ama yine de yapabileceğimin en iyisinin buraya gelip dilekçe vermek olduğunu düşünüyorum" diyerek tepkisini gösterdi.
TIKLAYIN - Kanal İstanbul İtirazları: Ekolojik Yapı Bozulacak, Kent Yumurta Kokacak
İçlerinden biri "Bu sonuçlara ben maruz kalmayacak olsam bile çocuklarım, torunlarım, yeni nesil için kaygılıyım" dedi.
Sıradakilerin çoğu orta yaş ve üstüydü. Her sorumuza benzer yanıtlar aldık:
"'Bir şehrin tarihine, kültürüne, ekonomisine bu kadar ihanet edilmez diye düşünüyorum. Üniversitede okuyan 2 çocuğum var ve belki hayatları boyunca hiç geçmeyecekleri bir kanal için ömürlerinin belki 3-5 yılını heba edecekler."
"Fay hattı var. Depremden korkuyoruz. Doğadan aldıklarınız ille bir gün gelir seni bulur. Kanal İstanbul'da oluşacak çöpler için bir adayı oluşturulacak deniliyor. Böyle bir çöp düşüncesi bile insanı ürkütüyor.
"Duyarlı bir vatandaş olarak, demokrasinin bu ülkede işlemediğini biliyor olmama rağmen demokratik hakkımı kullanarak buraya geldim ve dilekçemi teslim ettim."
"Susuzluk ve deprem riski söz konusu"
"Bu kadar işsizlik varken, ekonomi bu haldeyken böyle bir proje neden gündem oluyor..."
"Bu Kanal, İstanbul için çok büyük zararlara sebep olacak. Doğal düzeni bozacak. Başka projeler yapılması gerek. Çılgın proje falan istemiyoruz.
"Büyük bir susuzluğa sebep olacak, ayrıca deprem riskini de tetikleyebilir bu proje. Başımızdakiler bunun hesabını nasıl verecek?"
Son itiraz tarihi 2 Ocak
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılması üzerine dilekçe örneği hazırladı.
TMMOB'un açıklamasında yurttaşların projeye ilişkin görüş ve itirazlarını 2 Ocak 2020 tarihine kadar yapabilecekleri belirtildi.
(MD/DB/AÖ)