Kanada İklim Zirvesi'nin bitişinden iki gün sonra Kyoto Protokolü'nden çekileceğini açıkladı.
İklim değişikliğiyle mücadeleyi öngören Kyoto Anlaşması'ndan çekilecek ilk ülke olan Kanada'nın Çevre Bakanı Peter Kent, ''Kyoto, Kanada için geçmişte kaldı. Anlaşmadan çekilmek için yasal hakkımızı kullanıyoruz'' dedi.
Kanada Çevre Bakanı Koyoto Protokolü'nün ülkesine maliyetinin 13 milyar dolardan fazla olduğunu belirtti. Bakanın ifadesiyle bu, "Kanadalı her aile için 1600 dolar" anlamına geliyor.
Kyoto Protokolü'nde planlanan hedeflere ulaşılamadığı takdirde ödemek zorunda kalacakları para cezalarının ağırlığına dikkat çeken Kent, en büyük karbon kirleticileri olduğunu söylediği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in Kyoto'ya katılmadıkları sürece sera etkisi yaratan gazların salımının artmaya devam edeceğini vurguladı.
Anlaşma her ülkeyi kapsamalı
1997'de küresel ısınmaya karşı yapılan Kyoto Protokolü ABD ve Çin gibi karbon salımı yüksek olan ülkeleri kapsamıyor.
Kyoto'nun süresi 2012'de bitiyor. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'nın Durban kentinde toplanan zirvede, 2015'te imzalanıp 2020'de yürürlüğe girecek yeni bir anlaşmanın hazırlanması için karar alındı.
Kanada bu yeni anlaşmaya katılmak için anlaşmanın bütün ülkeleri kapsayacak şekilde yapılmasını şart koşuyor.
Kanada'nın Kyoto'dan çıkacağı İklim Zirvesi'nde de konuşulmuş ancak resmi bir açıklama gelmemişti. Kanada hükümetinin protokole sıcak bakmadığı da geçmişte sık sık konuşulmuş, çevreciler hükümeti eleştirmişti.
Durban'da iki hafta süren İklim Zirvesi'nde protokole taraf ülkelerin Kyoto Protokolü'nün içerdiği vaatlere yönelik çalışmayı sürdürmesi de karar altına alınmıştı. Zirvede alınan karara göre yeni anlaşma için görüşmelere gelecek yıldan itibaren başlanacak. (YY)