Kaynak ve fotoğraf: AA
Tüm dünyada artan sıcaklıklar orman yangınlarına neden oluyor. Kanada'nın British Columbia bölgesindeki Young Creek ormanında da çıkan yangının dumanından etkilenen astım hastası çocuk hayatını kaybetti.
Kanada Kurumlar Arası Orman Yangınları Merkezinin internet sitesine göre, ülke genelinde yaklaşık 580'i "kontrol dışı" olmak üzere 880'den fazla yangın aktif olarak devam ediyor.
British Columbia eyaletinde, astım hastası 9 yaşındaki çocuk orman yangınları sonrası etkili olan duman yüzünden kriz geçirerek yaşamını yitirdi.
Eyaletin 100 Mile House bölgesinde yaşayan Carter Vigh isimli çocuğun annesi Amber Vigh, CBC'ye yaptığı açıklamada, astım hastası oğlunun geçen hafta orman yangını dumanı nedeniyle ciddi bir krize girdiğini ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Hava kalitesi düşüyor
Astım hastası çocuğun ölümü üzerine, British Columbia Adli Tıp Kurumu, eyalet geneli için kamu güvenliği bülteni yayımladı.
Orman yangını dumanının riskleri konusunda uyarıda bulunulan bültende eyalette 360'tan fazla orman yangınının devam ettiğine ve dumanların hava kalitesini düşürdüğüne dikkat çekildi.
Hükümet ve sağlık yetkilileri, kirli havanın insanları hasta edebileceğini, hastaların durumlarını daha da kötüleştirebileceğini veya ölümleri hızlandırabileceğini belirterek, halkı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Kimler risk altında?Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin Milli Salgın Hastalıklar ve Halk Sağlığı Merkezi, orman yangınlarının içeriğinde kül gibi gözle görünür maddelerin yanı sıra çok daha küçük zerrecikler ve gazlar bulunduğunu belirtiyor. "Dumanın içindeki çok ince partiküller gözle görünmez ama ciğerlerin derinlerine indiği için sağlığınızı etkileyebilir. Uzun süre (haftalarca veya aylarca) dumana maruz kalmak, kalp ve akciğer hastalığı riskini arttırabilir. Astım, bronşit ve anfizem gibi solunum yolu hastaları duman nedeniyle nefes almakta güçlük çekebilir. Kalp hastaları dumana maruz kalırsa anjina, kalp krizi, enfarktüs ve çarpıntı riski artabilir. Diyabet hastalarında kan şekerinin artmasına sebep olabilir." Tüm canlıların sağlığını doğrudan etkileyen orman yangınlarıyla ilgili olarak Türk Toraks Derneği şu bilgilendirmeyi yapıyor: "Küçük duman parçacıkları kilometrelerce öteye rüzgarla taşınabilmekte ve böylece çok daha fazla sayıda insanı etkilemektedir. "Duman, ağaç ve organik maddelerin yanması sonucu ortaya çıkan gazlar ve ince partiküllerden oluşan karmaşık bir yapıdır. İçerisindeki en büyük sağlık tehdidi ince yapılı partiküllerdir. Bu partiküller akciğerlerimize derinlemesine nüfuz ederek; göz yanması, burun akıntısından kronik kalp damar hastalıkları ve solunum sistemi hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede hastalığa neden olabilir. Yangın dumanına karşı hassas kişiler:
| |
(AÖ)