Merhaba haber ekibi dün konya Kamyon Garajı'ndaydı. Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artış, buna paralel olarak maliyetlerin hızla yükselmesinden şikayet eden kamyoncu esnafı şöyle konuştu:
Mustafa Dağlı: "Eli ayağı tutan bir başbakan gerekli"
* Ekonomik kriz ve zamlarla mahvolduk. Bunun yanında vergi, sigorta primi ödemeleriyle daha da zor duruma düştük. Son düzenlemelerle Bağ-Kur primleri bize yüzde 350 oranında daha fazla yük getirdi. Bu sorunların çözülebilmesi için Türkiye'ye eli-ayağı tutan bir başbakan gerekli.
Akif Özsoy: "Navlunda kilometre başı fiyatı uygulansın"
* Sorunların çözümü için devletin daha az vergi ve sigorta primi alması lazım. Bunun yanında kamyoncu esnafına, kilometre başına fiyat hesabı getirilmeli. Bunun için de Ulaştırma Bakanlığı ve Şoförler Federasyonu bir araya gelerek, nakliye ücretlerine, tonaj ve kilometre hesabını baz alarak standart bir ölçü getirsinler. Neden bizimle kimse ilgilenmiyor? Ülkeyi yönetenler kamyoncuların bu halini neden görmüyor?
* Bizim odamızın işi 3-4 yere lüks lokanta açmak mı? Neymiş ucuzmuş, ne ucuzu! Millet zaten karnını doyuramıyor. Gitsinler, Habur Sınır Kapısı'ndaki kamyoncuların durumunu görsünler!
Bekir Tufan: "İhtiyacın üç katı kamyon var"
* Kamyoncuların en önemli sorunu plaka sınırlamasının bulunmaması. Kamyon plakalarına sınır getirilmediği için Türkiye'de şu anda ihtiyacın 3 katı kamyon var. Derhal plaka sınırlaması getirilmesini istiyoruz. Çoğu vatandaş gibi kamyoncuların da tek bir isteği var; mevcut hükümetin istifası! Biran önce bırakıp gitsinler. Hiçbir hükümet döneminde Türkiye bu kadar rezil olmamıştı.
Ömer Taşkın: "15 tonluk araca 22 ton"
* İş alabilmek için çoğu kamyoncu 15 tonluk aracına 20-22 ton yük atıyor. Benim kamyonum, 13 tonluk. Mecbur kaldığım için aracıma 18 ton yük atıyorum. Kamyoncunun durumu perişan. Bırakın geçinmeyi, adam 1 milyon bulup, karnını doyuramıyor. Burada bin tane adam var. Bir sandık getirip, oylama yaptırın. Bu Hükümete tek bir oy bile çıkar mı? Türkiye'ye Reisicumhur Ahmet Necdet Sezer gibi insanlar lazım. Halk, hükümet ortaklarının hepsini sandığa gömecek. Reisicumhur, son vetosuyla çözümün adresini zaten gösterdi.
Talat Gönüllü: "Odanın dayatmaları..."
* 64 milyon lira ödeyip, Ticari Taşıma Belgesi aldım. Bu belge olmayınca, iş yapamıyoruz. Bu, Şoförler Cemiyeti'ne aidat ödetmek için bulunmuş bir yöntem.
Bir de reflektör meselesi var. Piyasada 3 milyon liraya satılan reflektörler varken, kamyoncular, odanın dayatmasıyla aynı nitelikteki reflektörü 'anlaşmalı firmadan' 12 milyon TL'ye almak zorunda kalıyor.
Serkan Dündar: "Her gün kavga var"
* Burada her gün sosyal patlama yaşanıyor. Burada millet geçim derdinden birbirinin kulağını kesmeye başladı. Kavgalar, her geçen gün biraz daha artıyor. Parasızlık nedeniyle çok sayıda insan, tefecinin eline düşüyor.
Şoför Ali Benli: "Vergiler nereye gidiyor"
* Vatandaşlardan toplanan bu vergiler nereye gidiyor? Hükümetin doğru-dürüst yatırımı olmadığına göre, bu kadar vergi ne yapılıyor? Tek çözüm var; hükümetin derhal istifa ederek çekip gitmesi.
Nakliyeci Süleyman Gültekin: "Milletvekilleri gelip şu hali görsün"
* Milletvekilleri, gelsinler de şu kamyoncu esnafın halini bir görsün. 10 milyon liralık telefon parasını yatıramayan, telefonları kesilen insanlarımız var. Allah rızası için buraya bir gelsinler. Seçildiklerinden bu yana tek bir milletvekili bile yanımıza gelmedi! Gelmeye yüzleri yok ki!
Komisyoncu Sami Çağdaş: "Kamyonlara haciz arttı"
* Bizim en parlak dönemimiz 1980-90 yılları arasıydı. Irak Savaşı ile birlikte bugüne kadar sadece geçici bir süre nefes aldık. 2000'den bu zamana kadar işlerimiz daha da geriye gitti ve bu hale geldik. Bir çift lastiğin fiyatı 700 milyon lira olmuş. Hal böyle olunca, son zamanlarda hacizli kamyoncu esnafın da sayısı maalesef arttı. Son 6 ay içerisinde burada 10-15 adli vaka oldu. Bunun nedeni; işsizlik ve ekonomik sıkıntılar.
* Kamyoncular, hayattan dertli. Hep sağdan soldan borç alarak, günü kurtararak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İş kapabilmek için yasal olmayan yollarla tonajlar artırılıyor. Böyle olunca da 2 arabanın yükünü tek araba götürüyor. İstanbul'a yük taşıyan bir şoförün sadece benzin yakıt masrafının 246 milyonu buluyor. Esnafın tıkanmasının tek nedeni yakıt fiyatlarındaki artıştır. Kamyoncu yakıt giderleriyle baş edemiyor. Bu nedenle çoğu kamyoncu peşin paralı taşıma yapıyor. Yakıt parası yetmediği için şoförlerin yolda kaldığı da oluyor.
* Bir milyon liralık ücret ödeyip garaja giremeyen kamyoncu var. Oda da görevini yerine getirmiyor. Kamyoncuların bir dernek kurarak, organize olması gerekiyor.
Garajın çaycısı Ali Gündoğan: "Alacak defteri kabardı"
* Bakın şu alacak defterine, her geçen gür kabarıyor. Kamyoncu yumurta-ekmek yiyor. Çünkü iş yok, kamyoncu yatıyor. Veresiye defterimizde boş yer kalmadı.
Lokantacı Mehmet Yılmaz: "Eskiden dolardı, şimdi boş"
* Lokantanın kirasını bile ödeyemez duruma geldim. Öğle saati olmasına karşın lokantası bomboş. Eskiden burası dolardı, şimdi günden güne içeri giriyoruz. Çünkü kamyoncu ancak ekmek yiyebiliyor.(ASÖ/YÖ)