Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu iddiasıyla dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya dün (17 Mayıs 20011) devam edildi.
Albay Öz'ün aynı suçlamayla yedi askerle birlikte Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davası da devam ediyor.
Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 5. duruşmada Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesinin avukatları Ergin Cinmen, Hakan Bakırcıoğlu ve İsmail Cem Halavut hazır bulundu. Mahkeme heyeti, Albay Öz'ün iki ayrı mahkemede aynı suçtan yargılanmasının mümkün olmadığını belirterek davanın reddine karar verdi.
Duruşma sonrası Bianet'in sorularına yanıt veren Dink ailesinin avukatlarından Ergin Cinmen, "Ali Öz ağır cezada yargılansaydı. Türk Ceza Kanunu'nun 83 maddesi devreye girecekti; yani ihmal suretiyle icra şeklinde adam öldürme suçundan da yargılanabilirdi" dedi.
Hrant Dink davasında adalet sisteminin etkin çalışmadığını sözlerine ekleyen Cinmen, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 5. duruşmaya kadar yaşanan süreci ve verilen son kararı şöyle değerlendirdi:
* Dün girdiğimiz Trabzon'daki davada daha birinci celsede verilmesi gereken karar, artık karar ne olursa olsun, sekiz ay sonra verildi. Müdahilliğimize üç celse sonra karar verildi. Her celse arası iki ay deseniz işte bugüne geliyoruz. Böyle bir durum yaşıyoruz.
* Biz bu kararı temyiz edeceğiz tabii ki. Açık bir biçimde ortada ki, gerek Trabzon Jandarma, gerekse Trabzon Emniyet Teşkilatı, Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak birinci derecede sorumlu kurumlardır.
* Bunlar olay gerçekleşmeden 11 ay önce Hrant Dink'i kimin öldüreceğini öğrenmişlerdir., Buna rağmen Hrant Dink'e haber vermemişlerdir, o tarihte kimliği bilenen sanıklar yakalanmamıştır, etkisiz hale getirilmemiştir. Hiçbir önlem alınmamıştır, bilerek alınmamıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen kamu görevlileri hakkında etkin hiçbir soruşturma yürütülmemektedir.
* Sadece Beşiktaş'ta ve Sultanahmet Çocuk Mahkemesi'nde yargılanan, bu cinayetin tetikçileri yargılanıyor. Bu davalar hiçbir şey ifade etmeyecektir. Eğer bu kamu görevlileri yargı önüne çıkarılmazsa Hrant Dink davası sonsuza kadar açık bir dava olarak kalacaktır.
* İsteğimiz Ali Öz'ün diğer sanıklarla beraber ağır cezada yargılanmasıdır. Ali Öz için verilecek karar belli olmuştur: Ya beraat kararı verilecektir ya da görevi ihmalden çok az bir ceza verilecektir. O da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu uygulanmak suretiyle "5 yıl içinde herhangi bir suç işlemezse bu dava düşürülecektir" şeklinde bir karara bağlanacaktır. Bu da hiçbir şekilde vicdanları tatmin etmeyecektir.
* Biz Ali Öz'ün diğer sanıklarla yargılanmasını istiyoruz. Çünkü davadaki sanık kamu görevlilerinin "Biz bilgileri Ali Öz'e verdik. O işleme koymadı" şeklinde beyanları vardır. Ali Öz'ün ise "Bu şekilde bir şey olmamıştır" şeklinde bir savunması var. Bu iddiaların hangisinin doğru olduğunun anlaşılabilmesi için bu sanıkların mutlaka yüzleştirilmesi gerekir. Bu yüzleştirme işlemi de yapılmamıştır.
* İdarenin içindeki ve yargı kurumlarının içindeki bir takım yapılar, Hrant Dink'in kamudaki faillerini yargılamamak için elinden gelen her şeyi yapmıştır. (HK)